Hrvatski Sommelier Klub, Hortus Croatiae i sommelier Darko
Lugarić već treći put za redom pune radionice u Međimurju na
određenu vinsku temu. Nakon prve u vinariji Knehtl Medenjak i
druge u vinariji Kerman, za domaćina treće odabrana je vinarija
Cmrečnjak.
Na dobro posjećene radionice dolaze vinari, znatiželjni
potrošači i sve veći broj osoba koje su završile prvu ili drugu razinu
tečaja za Sommeliera. Tematske radionice su najkvalitetniji
praktično – iskustveni susret s vinom, osobito one tematski
fokusirane na jednu boju, jednu sortu ili neku drugu specifičnu
odrednicu.
KUŠANJA VINA
Kušanja se odvijaju „na slijepo”, a priliku za ocijeniti,
doživjeti ili šire elaborirati iskustvo može svatko. Ta dva detalja
radionicama daju posebnu draž, veću zanimljivost, vrlo često i
neočekivanu dramatiku. Sommelier Lugarić je precizan, jasan u
izričaju, naglašeno objektivan i nesporni autoritet za gotovo sva
znanja i neznanja o vinu. U večerima s Lugarićem svi dobivaju –
vino, proizvođač, domaćin, a najviše gosti sudionici.
U vinoteci Cmrečnjak upriličeno je sučeljavanje crvenih vina
Međimurja i „ostatka svijeta”. Večer je, to je neupitna istina, pokazala
iznenađujuću kvalitetu međimurskih vina.
Tokom službenog dijela radionice kušalo se 8 vina. Za kalibraciju osjetila vinarija Cmrečnjak
ponudila je Pinot crni rose berbe 2024. Na samom kraju večeri vinsku skalu zaključio je domaćin Marko Cmrečnjak otvaranjem boca Pinota crnog iz 2020!
KUŠANA I KOMENTIRANA VINA:
1. Banfi vina Cabernet sauvignon barrique 2022 (HR)
2. Sanctum Pinot noir 2021 (SLO)
3. Tabali Pinot noir Vetas Blancas 2020 (CHILE)
4. Munđarov breg Pinot noir barrique 2021 (HR)
5. Cmrečnjak Merlot Mađerka 2021 (HR)
6. Cuvee Jakopić 2016 (HR)
7. Korlat Cabarnet sauvignon 2020 (HR)
8. Josić Merlot Superior Ciconia Nigra 2019 (HR)
Izvor: Ivan Goričanec