25 C
Čakovec
Nedjelja, 3 rujna, 2023

Čakovec postaje domaćin prvog Alzheimer cafea

Iako dnevni boravak u okviru Doma za starije i nemoćne djeluje već više od 14 godina, kroz projekt „Pruži ruku“ adaptiran je i preuređen novi Dnevni (cjelodnevni) boravak u Depadansi koji je s radom započeo prošli tjedan.

Tijekom prošlog tjedna s radom je započeo prvi adekvatan dnevni smještaj za osobe oboljele od Alzheimerove demencije i drugih oblika demencije u Međimurskoj županiji koji je uspostavljen zahvaljujući europskom projektu „Pruži ruku“. Njime je omogućen besplatan boravak za 30 korisnika.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač na početnoj konferenciji projekta osvrnula se važnost rješavanja problema socijalne isključenosti osoba oboljelih od Alzheimerove i drugih oblika demencije.

– Skrb za starije i nemoćne jedna je od najvažnijih zadaća socijalne politike Međimurske županije, a s obzirom na to da na području Međimurja imamo sve veći broj starijeg stanovništva, odlučili smo uspostaviti kvalitetan dnevni boravak za starije osobe. Ovim projektom uspostavljena je cjelokupna sinergija sektora zdravstva i socijale s našim korisnicima i njihovim obiteljima kako bi se poboljšala kvaliteta života naših starijih, istaknula je.

Stručni tim Dnevnog boravka čine 2 njegovateljice, fizioterapeut, socijalna radnica i medicinska sestra od kojih svaki djelatnik ima svoj zadatak. Dnevni boravak je startao s 8 korisnika, a socijalna radnica Mateja Jambrović istaknula je da je interes građana velik.

– Građani koji u svojoj obitelji imaju osobu oboljelu od nekog oblika demencije izuzetno su zahvalni što imaju mogućnost ostaviti svoje članove u prostoru u kojem će korisnici moći kvalitetno provesti vrijeme i u kojem će ih se adekvatno zbrinuti. Posebno su iznenađeni što je usluga besplatna, pojasnila je te dodala da je projekt odlično osmišljen jer među ostalim pruža mogućnost edukacije i radionica za članove stručnog tima.

Također, uspostavljen je i call centar, odnosno besplatan info telefon na 0800 5889 koji je dostupan javnosti za sva pitanja o Alzheimerovoj bolesti i drugim oblicima demencije.

Međimurje će u okviru projekta biti domaćin i prvog Alzheimer cafea koji je zamišljen kao neformalan vid edukacije članova uže i šire obitelji korisnika, ali i javnosti s ciljem poboljšanja društvene i socijalne uključenosti osoba koje boluju od Alzheimerove i drugih oblika bolesti te prevencije njihove izoliranosti i stigmatizacije. Prvi Alzheimer cafe održat će se 21. rujna u Čakovcu simbolično, na Svjetski dan Alzheimerove bolesti.

– Drago mi je što je Međimurska županija prepoznala kvalitetu našeg dosadašnjeg rada i potrebu za uspostavom ovog oblika izvaninstitucionalnog zbrinjavanja osoba starije životne dobi, istaknula je Štefica Martinez, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec u sklopu kojeg je adaptiran i uređen novi Dnevni boravak, te je istaknula da je ovaj projekt nastavak dobre prakse koja se u Domu provodi od 2007. godine uz sufinanciranje Međimurske županije.

Projekt „Pruži ruku“ vrijedan je 1.499.863,86 kuna te je u potpunosti financiran iz Europskog socijalnog fonda. Nositelj projekta je Međimurska županija, a partner Dom za starije i nemoćne osobe Čakovec.

– Kada na jednom mjestu imate stručne osobe, medicinske sestre, fizioterapeute, njegovatelje te djelatnike koji već dugi niz godina unutar županijske ustanove Doma za starije i nemoćne osobe brinu o starijima, tada možete reći da ste uspostavili kvalitetan sustav zbrinjavanja starijih osoba i osoba koje boluju od Alzheimera. Tome još dodajmo da je cijela usluga besplatna za korisnike. Projekt je predviđen da traje dvije godine i zbrine 30 korisnika, no ovaj model socijalnog standarda nastavit ćemo i u budućnosti te ćemo ga omogućiti svima onima koji imaju potrebu za ovakvom vrstom usluge, zaključno je poručio župan Međimurske županije Matija Posavec.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
610SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE