3.2 C
Čakovec
Četvrtak, 2 veljače, 2023

Bumerang se vraća kući zbog politike seljenja proizvodnje na Istok: Europa sada ima problem i s lijekovima

Aktivni sastojci za lijekove dolaze s Dalekog istoka. Poremećeni opskrbni lanci doprinjeii su tome, jer se aktivni sastojci uglavnom proizvode na Dalekom istoku, posebno u Kini i Indiji.

Pandemije je pokazala slabosti seljenja i te vrste proizvodnje iz Europe na daleki istok. Kad su se u Kini tvornice zatvorile zbog korone, teretnjaci više nisu smjeli pristajati u lukama,  rezultat su prazne police u ljekarnama. Taj problem muči i Njemačku koja sada zagovara da se proizvodnju aktivnih tvari za lijekove mora vratiti u Europu.

Ljekarne i društva za zdravstveno osiguranje u Njemačkoj i dalje se žale na uska grla u isporuci lijekova. U nekim slučajevima čak može biti i opasno po život. Nedostaje i lijekova koje gotovo svatko ima kod kuće. – Više od 250 sredstava trenutačno je prijavljeno kao neisporučivo. To je velik problem. Uvijek je bilo problema s dostavom lijekova, ali nikada kao sada, rekao je potpredsjednik udruge Hans-Peter Hubmann Njemačkoj tiskovnoj agenciji.

S vremena na vrijeme uobičajeni lijekovi za raširene bolesti kao što su visoki krvni tlak i dijabetes nisu dostupni. Čak je i lijek protiv bolova ibuprofen je neko vrijeme bio nedostupan. Ono što može biti opasno u nestašici lijekova je to što ponekad nemate alternativu za lijek koji nedostaje.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,691SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE