Bujta repa je starinsko zimsko jelo koje porijeklo vuče iz susjednog Prekmurja. Ali kuhinja ne poznaje granice pa se bujta repa kuha i s naše strane granice.
Sastoji se od jednostavnih namirnica do kakvih su domaćice u vrijeme kad nije bilo supemarketa lako došle sa svojih ili susjednih imanja.
Bujta repa je zapravo varivo čiji su osnovni sastojci: kisela repa, svinjsko meso, prosena kaša, luk, mast, te jednostavni začini kao što je sol, češnjak, biber, crvena paprika.
S domaćih jelovnika ovo krepko zimsko jelo koje grije tijelo, istisnula je brza hrana i brzi ritam života.
No kako sve više shvaćamo dobre strane jednostavnog života i jednostavnih jela, u Hlapičini su vrijedni kuhari u subotu skuhali sto litara bujte repe za sve goste koji su došli na priredbu Čehara.
U nju su stavili 20 kilograma kisele repe po koju su otišli u Odrance u Sloveniji, gdje kisele najbolju repu. Nema bujte repe bez mesa pa su u nju stavili 20 kilograma svinjskog mesa, 5 kilograma luka, prosene kaše po potrebi da ne bude ni pregusta ni prerijetka te začine, čiji omjeri i sastojci su mala tajna svakog kuhara. Osnovne sastojke hlapičinske bujte repe nam je otkrio Drago Jurović zvani Medek kod kojega se bujta repa za slavlje kuhala četiri sata.