8.9 C
Čakovec
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Bujta repa krepko zimsko jelo koje grije tijelo

Bujta repa je starinsko zimsko jelo koje porijeklo vuče iz susjednog Prekmurja. Ali kuhinja ne poznaje granice pa se bujta repa kuha i s naše strane granice.

Sastoji se od jednostavnih namirnica do kakvih su domaćice u vrijeme kad nije bilo supemarketa lako došle sa svojih ili susjednih imanja.

Bujta repa je zapravo varivo čiji su osnovni sastojci: kisela repa, svinjsko meso, prosena kaša, luk, mast, te jednostavni začini kao što je sol, češnjak, biber, crvena paprika.

S domaćih jelovnika ovo krepko zimsko jelo koje grije tijelo, istisnula je brza hrana i brzi ritam života.

No kako sve više shvaćamo dobre strane jednostavnog života i jednostavnih jela, u Hlapičini su vrijedni kuhari u subotu skuhali sto litara bujte repe za sve goste koji su došli na priredbu Čehara.

U nju su stavili 20 kilograma kisele repe po koju su otišli u Odrance u Sloveniji, gdje kisele najbolju repu. Nema bujte repe bez mesa pa su u nju stavili 20 kilograma svinjskog mesa, 5 kilograma luka, prosene kaše po potrebi da ne bude ni pregusta ni prerijetka te začine, čiji omjeri i sastojci su mala tajna svakog kuhara. Osnovne sastojke hlapičinske bujte repe nam je otkrio Drago Jurović zvani Medek kod kojega se bujta repa za slavlje kuhala četiri sata.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE