Naše međimursko črno ulje posljednjih godina u pravom je uzletu. Iz uskog prostora između dviju rijeka, Mure i Drave, proširilo se na sve strane, pa i u inozemstvo. O blagodatima ulja po ljudski organizam i njegovom kulinarskom potencijalu ispisano je mnogo stranica. Govorilo se već i o sjemenu koje se sije, samom uzgoju tikvi dok se tzv. nus proizvod nakon prešanja koštica tek ovlaš spominje.
Najčešće se ističu “prge” ili pogače kao završni čin u lancu prerade bučinog ulja koje uglavnom koriste ribiči ili pokoji farmer. A po iskustvu obitelji Jurić, Deana i Štefanije iz Svete Marije i ta završna komponenta itekako se može dobro iskoristiti.
– Iz tih prga dobiva se fino bučino brašno koje je danas pravi hit, ispričala nam je 31-godišnja Štefanija. Naime, probali smo najprije samljeti koštice no one sadrže previše ulja i nemoguće je dobiti pravo brašno. Međutim, nakon što se istisne bučino ulje ostanu prge, koje su se pokazale idealnim, nisu masne i od njih je moguće dobiti onu finu, sipku strukturu brašna.
Mladi par samo je nastavio tradiciju svojih roditelja koji su se bavili i živjeli od poljoprivrede.
– Danas nam je poljoprivreda samo dopunska djelatnost koju smo sveli na uzgoj tikvi i preradu koštica, prije svega ulja, a potom i brašna, navodi naša sugovornica.
Bučino brašno, navodi dalje, ima jaki, čak i prejaki okus, pa ga se uvijek kombinira s drugim vrstama, a pogodno je i za osobe koje izbjegavaju gluten.
Uz samo brašno, koje uglavnom plane u Zagrebu, Štefanija je osmislila i cijelu paletu jela temeljena na brašnu, ali i ulju. Od bučinog se brašna tako mogu spravljati i slatka i slana jela, kruh i kolači, gambaloci, ali i kolač Mr. Pumpkin. Dio toga, Štefanija je rado podijelila i nama.
RECEPT
Gambaloci
Ovim njokima ili žličnjacima koji nosi zanimljivo starinsko ime – posebnu draž daje bučino ulje i bučino brašno. Nekada su se jeli za doručak, ali kako se vrijeme i običaji mijenjaju, tako su sada kulinarski hit za ručak.
Sastojci:
400 g kukuruznog brašna
400 g raženog brašna
200 g bučinog brašna
1 žličica soli
600 ml vode
Za posluživanje:
150 ml bučinog ulja
200 g luka
Priprema:
Kukuruzno brašno poparite s malo kipuće vode, dodajte raženo brašno, bučino brašno sol i s vodom umijesite tvrdo tijesto. Tijesto razvaljajte, a potom ga narežite na kockice. Tako pripremljene kockice tijesta kuhajte u posoljenoj kipućoj vodi 15-ak minuta. Na bučinom ulju kratko popecite nasjeckani luk i prelijte preko kuhanog tijesta.