11.6 C
Čakovec
Petak, 23 veljače, 2024

Bez covid-potvrde ne možete u knjižnicu i na bazene, ali možete u trgovinu i u kasino

Proširena upotreba covid potvrda, koja se odnosi na zaposlenike javnih i državnih službi te na građane koji će se koristiti njihovim uslugama uvodi se 15. studenog, ali se primjenjuje od 16. studenog iz razloga da se svi necijepljeni službenici u navedenim službama stignu testirati.

Isto vrijedi i za zaposlenike i posjetitelje prostora kojima su osnivači i vlasnici jedinice lokalne samouprave. Takve informacije pomalo zbunjuju građane te smo sastavili mali vodič, kuda možete a kuda ne bez covid-potvrda.

Smijete doći po dijete u školu

U odluku o obaveznom korištenju covid-potvrda uključene su i odgojno-obrazovne ustanove, ali u njemu potvrde moraju imati zaposlenici, ne i učenici. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak pojasnio je da će se učenici, kao i dosada, trebati pridržavati uputa HZJZ-a, koje će biti postrožene.

“Za učenike će se promijeniti upute, odnosno ojačat će se obveza nošenja maski za učenike od 5. razreda OŠ i srednjoškolce. Sada će tu obvezu imati bez obzira drže li razmak ili ne. Za djecu mlađu od 5. razreda bit će obveza da nose masku, ali u učionici ne trebaju”, kaže Capak, objavljeno je na web stranici Vlade RH.

Ipak roditelji koji dolaze po djecu u školu neće trebati imati COVID potvrde, već će se trebati držati uputa.

Tko nije cijepljen ili prebolio covid, neće moći ući u javne i državne institucije bez negativnoga testa. Tako će na posao moći samo cijepljeni, preboljeli ili negativni policajci, učitelji, odgajatelji u vrtićima, zaposlenici ministarstava, zavoda, oružanih snaga, zračne luke, FINE, pravosuđa, saborski zastupnici, zaposlenici Hrvatskih šuma, Jadrolinije, Geodetske uprave, Hrvatske Pošte…

Ali to i korisnicima usluga znači znači – ako idete podići osobnu iskaznicu u policiju, poslati božićnu čestitku u poštu, ili na Katastar – nikamo bez potvrde.

Također, kako saznajemo, bez covid-potvrde moći ćete ući u sve banke u RH osim u Hrvatsku Poštansku banku. Međutim, kako smo danas neslužbeno saznali od djelatnika jedne banke, i to će se navodno promijeniti nakon nove godine kada bi i ulazak u njihove poslovnice mogao biti uvjetovan posjedovanjem covid-potvrda.

Bez covid-potvrde ne možete u gradsku knjižnicu

Što se tiče popularnijih ustanova u Gradu Čakovcu, u Knjižnicu ˝Nikola Zrinski˝ Čakovec ne možete bez covid potvrde, ako ste stariji od 16 godina ili ako nemate važeći negativan test. Iz knjižnice su nam ipak rekli kako će nekako omogućiti korisnicima bez potvrde da im na ulazu u knjižnicu daju popis knjiga koje žele posuditi ili pak da vrate knjigu koju su zadužili.

Kontroliran ulaz i na gradske bazene

Bez covid potvrde ili negativnog testa nećete moći niti na kupanje u Gradske bazene ˝Marija Ružić˝ u Čakovcu ukoliko ste stariji od 16 godina. Provjeru valjanosti potvrda na ulazu će kontrolirati ovlaštena osoba.

Na većinu filmova i predstava u Centar za Kulturu može se bez covid-potvrde

Kada je u pitanju ulazak na predstave ili filmove u Centar za Kulturu Čakovec, za njih vam za sada ne treba covid-potvrda, ali vam ona treba ako želite ući u službene prostorije Centra. Iz CZK su nam pojasnili kako je moguće da će se tijekom idućih tjedana pojaviti određene predstave i filmovi za čije gledanje će vam trebati potvrda, ali da će one biti adekvatno označene na plakatima.

Ulaz u poslovnice Ljekarne Čakovec slobodan je za sve građane

Što se tiče korištenja usluga Centra za socijalnu skrb u Čakovcu, ravnateljica Alenka Bilić kaže kako bez covid-potvrde ili negativnog testa nema ulaska u njihove službene prostorije.
– Bojim se da će ovu situaciju iskoristiti onaj dio građana koje ‘mi trebamo’, a vezano za situacije nasilja u obitelji, zanemarivanja djece i slično. Naš zaštitar će na ulazu u Centar provjeravati validnost potvrda, a za građane koji dođu bez njih osigurat ćemo razgovor izvan prostorija CZSS-a Čakovec, kazala je ravnateljica Alenka Bilić.

Od ravnateljice Ljekarne Čakovec Andreje Knežević, mag. pharm., dobili smo informaciju kako se u poslovnice ljekarne i dalje može ući bez covid potvrde kao i bez negativnog testa.

Stožer je najavio i mogućnost dodatnog proširenja COVID potvrda na restorane, kafiće, teretane, rekreacijske i fitness centre u zatvorenom, ako brojevi novozaraženih nastave rasti.

Bez covid-potvrde za sada možete u sve tvrtke u privatnom vlasništvu kao što su trgovine, casina, u trgovačke centre i slično.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE