18.3 C
Čakovec
Utorak, 6 lipnja, 2023

Besplatna prehrana za učenike iz socijalno ugroženih obitelji u čakovečkim osnovnim školama

U čakovečkim osnovnim školama i ove godine osigurana besplatna prehrana za učenike iz socijalno ugroženih obitelji, a priopćenje u nastavku prenosimo u cijelosti.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike donijelo je Odluku o financiranju školskih obroka djeci iz socijalno ugroženih obitelji u svim jedinicama lokalne samouprave koje su svojim projektima zadovoljile uvjete provedenog natječajnog postupka. U okviru Operativnog programa RH za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020., u sklopu otvorenog trajnog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021./22.), odobrenim projektima ukupno će se dodijeliti 25 milijuna kuna.

Obuhvaćeno 734 djece

Među tridesetak projekata koji su zadovoljili uvjete natječaja je i projekt „Prehrana u osnovnim školama Grada Čakovca za šk. god. 2021./2022.“ kojem se dodjeljuje 740.000 kuna. Tako će I. i III. OŠ Čakovec, uz škole u Ivanovcu i Kuršancu kojima je Grad Čakovec također osnivač, osigurati besplatan školski obrok za svu onu djecu iz socijalno ugroženih obitelji koja su u riziku od siromaštva. Radi se o projektu koji se na području Grada Čakovca provodi od 2016. godine, a njime će ove školske godine biti obuhvaćeno 734 djece. U III. osnovnoj školi tako je uključeno 62 djece, u OŠ Ivanovec 85 djece, u I. osnovnoj školi 187 dijete, dok ih je najviše, čak 400 djece uključeno u OŠ Kuršanec. Naime, škola u Kuršancu specifična je i po tome što u svom sastavu učenika broji čak 80-ak posto djece iz socijalno ugroženih obitelji.

Broj djece uključene u projekt, prethodno je utvrđen prema zadanim kriterijima, a uz redovit i zdrav obrok za svako dijete, njegovom provedbom se doprinosi i smanjenju socijalne isključivosti djece iz socijalno osjetljivih skupina, omogućeno je aktivno i zdravo odrastanje sve djece u osnovnoškolskom obrazovanju te je senzibilizirana lokalna zajednica o potrebama djece koja su u riziku od siromaštva. Važno je i napomenuti da se provedbene aktivnosti odvijaju bez diskriminacije, uz poštivanje anonimnosti potrebite djece.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,623FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE