-0.6 C
Čakovec
Subota, 9 prosinca, 2023

Beč će održavati travnate površine Dunavskog otoka pomoću ovaca umjesto kosilica

Dunavski otok popularno je rekreacijsko područje Bečanki i Bečana, a igra i važnu ulogu u zaštiti od poplava austrijske prijestolnice. Ovaj umjetni otok dugačak oko 20 kilometara ujedno je i važno stanište brojnih biljnih i životinjskih vrsta.

U sklopu EU projekta LIFE DICCA, koji traje od rujna 2018. do 2024. godine, Grad Beč na Dunavskom otoku provodi različite mjere kojima nastoji suzbiti negativne učinke klimatskih promjena na tamošnju floru i faunu. Između ostaloga, to obuhvaća sadnju novih stabala, održavanje travnatih površina pomoću ovaca umjesto kosilica, stvaranje novih jezeraca, održiv sustav za navodnjavanje i uređenje obalnog krajobraza koji posjeduje prirodne vrijednosti kao što su bioraznolikost, no s vidljivim djelomičnim čovjekovim utjecajem. Time se nastoji održati biološka raznolikost i očuvati ovaj vrijedan ekosustav i rekreacijska zona.

Zbog sve češćih poplava i suša uvalama i drugim vodenim površinama bečkog Dunavskog otoka prijeti taloženje mulja i isušivanje, stoga su u sklopu EU projekta LIFE DICCA pokrenuti radovi na njihovoj revitalizaciji koji bi trebali trajati oko dva mjeseca. Tako će se u narednom periodu na riječnom obalnom području dugom 3,3 kilometra sanirati dio vodenih površina, čime će se pridonijeti očuvanju postojećih staništa i mrijestilišta riba i vodozemaca te stvoriti nova. Pritom se uz standardne plovne bagere koristi posebna vrsta bagera s usisnom cijevi koja iskapa tlo te premješta mulj i sediment s podvodnog dna. Pomoću njih oko 20.000 m3 nanosa potom bi se trebalo ispumpati u Dunav. Radove nadzire posebna inspekcija zaštite prirode. (Matea Čuljak Inozemni ured Grada Beča)

Ausbaggerungen und neue Tümpel zur Sicherung der Lebensräume für Fische und Amphibien im beliebten Freizeitparadies der Millionenstadt

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE