9 C
Čakovec
Subota, 1 travnja, 2023

Korizmeni koncert Ansambla Camerata Garestin u Prelogu

U crkvi sv. Jakoba ap.st. u Prelogu održat će se, u nedjelju 26. ožujka Korizmeni koncert, na kojem će se predstaviti Ansambl Camerata Garestin.

Organizatori koncerta su Turistička zajednica Grada Preloga, Dom kulture Grada Prelog te Grad Prelog, a koncert će se održati s početkom u 18 sati. Nakon dvije godine stanke, u Prelog se vraća tradicija muziciranja u vrijeme korizme, u vrijeme promišljanja o sebi i životu, prošlosti kojoj trebamo oprostiti i okrenuti se boljoj budućnosti kao bolji ljudi.

Ansambl Camerata Garestin okuplja vodeće hrvatske vokalne i instrumentalne interprete
glazbe 17. i 18. stoljeća. Osnovan je 2008. godine na poticaj varaždinskog violončelista
Krešimira Lazara, uz suosnivače – sopranisticu Ivanu Lazar, flautista Danija Bošnjaka te čembalista i orguljaša Krešimira Hasa. Sastavljen je od glazbenika čija bogata iskustva
već dulje vrijeme doprinose kulturnom i umjetničkom životu Republike Hrvatske.

Taj je doprinos ansambla u više navrata prepoznalo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dodjeljujući mu potporu za djelovanje. Nastupi ansambla popraćeni su pohvalnim
recenzijama, primjerice na Varaždinskim baroknim večerima, središnjem hrvatskom
festivalu barokne glazbe. Ansambl je gostovao i na prestižnom međunarodnom festivalu
SEVIQC Brežice i na Festivalu hrvatske glazbe u Beču, nastupivši tom prigodom u
glasovitoj Hofburgkapelle.

Camerata Garestin vjerojatno je i prvi hrvatski ansambl za staru glazbu profesionalno angažiran u Kraljevini Nizozemskoj (Voorshoten, den Haag, 2014.), a gostovao je i u Bosni i Hercegovini, Slovačkoj, Njemačkoj te Austriji. Članovi ansambla muziciraju na replikama baroknih instrumenata. Ansambl njeguje hrvatsku glazbenu baštinu s naglaskom na djelima Ivana Marka Lukačića, Vinka Jelića, Gabriela Pulitija, Tomasa Cecchinija te Ivana Šibenčanina.

U sklopu 47. Varaždinskih baroknih večeri ansambl je dobio Nagradu Jurica Murai. Na koncertu u Prelogu, na programu će se naći djela Vinka Jelića, Girolama Frescobaldia, Heinricha Schütza, Antonia Vivaldia, Gabriella Pulittia, fra. Ivana Marka Lukačića, Benedetta Marcella. Ulaz na koncert u Prelogu je besplatan – javljaju iz grada Preloga.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,087FanoviLajkaj
619SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE