18.9 C
Čakovec
Petak, 29 ožujka, 2024

Čakovečkim udrugama 5,6 milijuna kuna iz proračuna

Grad Čakovec je početkom godine proveo natječaj te evaluirao projekte i programe udruga i ustanova koje djeluju na području Čakovca, a koje svojim aktivnostima oplemenjuju javni i društveni život grada.

„U hrvatskim okvirima prepoznatljivi smo po izuzetno bogatom društvenom životu, kod nas postoji velik broj udruga u gotovo svakom aspektu javnog života, a svojim aktivnostima i rezultatima pridonose ne samo kvaliteti života u gradu, već i pozitivnoj slici koju Čakovec uživa u drugim dijelovima zemlje. Na tome svim našim ambasadorima od srca hvala“, rekla je u uvodu gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i potpisala nove ugovore za programe i aktivnosti u 2022. godini.

Sveukupno će se tako za poticanje projekata i programa civilnog društva na području Grada Čakovca, ove godine utrošiti 5.664.081,00 kuna. Ukupno će se sufinancirati 408 programa koje je prijavilo 286 prijavitelja, od sporta do projekata za djecu i mlade, aktivnosti u kulturi, humanitarnim udrugama, zdravstvu i socijali itd.

Buvač: „Hvala što prepoznajete nas i naš rad!“

Za svako prioritetno područje ugovor je potpisala po jedna udruga, pa su tako na prigodnoj svečanosti bili prisutni predsjednik Zajednice tehničke kulture Grada Čakovca Leonardo Belović, dopredsjednica Udruge odgajatelja „Krijesnice“ Matea Pintarić, dopredsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca Franciska Ćetković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije Marija Ciglar, predsjednica Društva „Naša djeca“ Čakovec Gordana Šoltić Siladi, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, tajnik Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec Dejan Buvač i izvršna direktorica Centra za ranu intervenciju u djetinjstvu MURID Marina Držanić.

Upravo je izvršna direktorica Murid-a prilikom potpisivanja napomenula kako postoje velike potrebe na području rane intervencije u djetinjstvu, te da se ovim ugovorom osiguralo daljnje zapošljavanje stručnjaka koji je neophodan za njeno provođenje. „Novi zakon predviđa veći udio lokalne i regionalne samouprave, nadam se da ćemo i dalje postići zajednički dogovor te djeci i njihovim obiteljima s područja grada i županije pružiti kvalitetnu i stručnu podršku“, rekla je Držanić. Nadovezao se Buvač i zahvalio što Grad Čakovec i dalje transparentno omogućuje financiranje svojim udrugama, što nije slučaj u mnogim drugim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. „Jedino se preko ovakvih javnih poziva mogu financirati određeni projekti i programi koje želimo realizirati u našem gradu, pa na tome hvala. Hvala što prepoznajete nas i naš rad, nadam se da će tako ostati i ubuduće. Ujedno kao predsjednik Kulturnog vijeća Čakovca napominjem kako ćemo kao tijelo koje ima savjetodavni karakter raditi na poboljšanju realizacije javnog poziva, da svatko može kandidirati svoj program na vrijeme i da s donošenjem Proračuna imamo jasne pokazatelje na sredstva koja se mogu dodijeliti za pojedine ideje građana u godini koja slijedi“, naglasio je Buvač i pozvao sve prisutne na koncert povodom 45. obljetnice Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“ Čakovec koji će se u okviru obilježavanja Dana Grada Čakovca održati u četvrtak, 26. svibnja od 20 sati u Centru za kulturu.

Recept uspjeha! Najveći iznos proračunskih sredstava usmjeren upravo prema građanima

„Raznovrsnost, bogatstvo i inovativnost programa ono je zbog čega zaista možemo biti ponosni. Čakovčanima ne nedostaje ideja, a unatoč tome što je iza nas pandemijsko vrijeme, udruge i institucije, najčešće volonteri i osobe koje izdvajaju svoje slobodno vrijeme za stvaranje dodane vrijednosti našem gradu, pokazali su da vole svoj grad i ono što rade. Tako će podršku dobiti oni koji rade s osobama s teškoćama, koji brinu za djecu, mlade, razvijaju kulturnu i društvenu svijest. Komisije za ocjenjivanje kvalitete programa stoga nisu imale pretežak zadatak, ono što je bio izazov je raspodijeliti ograničena sredstva Gradskog proračuna“, objasnila je gradonačelnica i najavila kako je svjesna da se dosad odobrena sredstva nisu isplaćivala u ugovorenim rokovima, što od ove godine neće biti slučaj. „Udruge su imale problema s planiranjem i provođenjem aktivnosti, a to ne smijemo dopustiti. Danas šaljemo poruku podrške i partnerstva, ali i dodatne motivacije za rad te zajednički doprinos kvaliteti života u našem gradu“, jasna je Cividini.

Spomenimo kako ukupna vrijednost svih ugovora koji su potpisani temeljem prvog od tri Javna poziva iznosi 1.895.600,00 kuna, a u taj iznos nisu uračunate manifestacije koje se direktno financiraju preko Proračuna. Tome treba pribrojiti i sredstva koje se dodjeljuju sportskim udrugama putem Javnog poziva koji provodi Zajednica sportskih udruga Grada Čakovca, a koja ukupno iznose 1.961.000,00 kuna. Ugovori preko trećeg Javnog poziva, onog za mjesnu samoupravu, teški su ukupno 1.807.481,00 kuna.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,705FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE