Imendan danas slave Dubravko, Dubravka, Marija, Mario, Marica, Marijeta, Maja, Marijan, Marijana i Mirjam

Prema katoličkom kalendaru danas, utorak 12. rujna, danas obilježavamo Ime Marijino. Imendan danas slave Dubravko, Dubravka, Marija, Mario, Marica, Marijeta, Maja, Marijan, Marijana i Mirjam. Svima koji danas slave želimo sretan imendan!

Danas je također klanjanje u Podturenu.

Ime Dubravko je muško ime koje je nastalo od imenice dubrava, sa značenjem dub, dubova šuma, tj. hrastova šuma. Ženski oblik ovog imena je Dubravka.

Marija je biblijsko ime, Isusova majka. Upravo s obzirom na nju, Marija je stoljećima najraširenije ime u kršćanskim zemljama, s vrlo mnogo verzija, a često i u sklopu s drugim imenima. Naš je oblik Marija prema latinskom izričaju: Maria. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskom jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Marica i Marijeta su varijante imena Marija.

Maja je žensko ime nastalo od latinskog imena Maia. U rimskoj mitologiji Maia je bila božica prirasta i plodova.

Marijan ima početak u latinskom obliku Marianus, a znači Marijin. Pojavljuje se i skraćeno Marinus (Marin). Imena Marijan i Marin najčešće se povezuju s imenom Marija. Iako prema jednoj teoriji ime potječe od hebrejskog Maryam, druga tvrdi da ime potječe od egipatskog mry-ima što znači ”voljen” (mry) i Amon(ima), dakle ”voljen od boga Amona”. Treba spomenuti da je Marijan muški oblik imena Marijana.

Ime Marijana može biti spoj imena Marija i Ana, ali u stvarnosti ime je bilo korišteno već u Rimskom Carstvu na latinskom ”Mariamne” koje dolazi od grčkog ”Miriamme”. Postoje dvije teorije o nastanku imena. Prva teorija kaže da ime potječe od hebrejskog Maryam, dok druga da potječe od egipatskog mry-ima što znači ”voljena” (mry) i Amon(ima), dakle ”voljena od boga Amona”. Navodno je druga teorija vjerodostojnija. Kao što je već spomenuto, muški oblik ovog imena je Marijan. Drugi oblik ovog imena je Mariana, Marian, Mario.

Mirjam je žensko ime. U izvornome hebrejskom jeziku je Mirjam. U aramejskorn jeziku ime se izgovara Mariam, pa jedno tumačenje kaže da dolazi od riječi mar(a) – gospođa, uzvišena ili prema staroegipatskoj riječi mry(t) – ona koju Bog ljubi. Drugi tumače da hebrejska riječ Mirjam dolazi od hetitske riječi (imena) Maria u značenju koja je kao koplje, riječ mari, naime, znači koplje. Drugi oblik je Mirja, Miriam.

 

Izvor: Knjiga imena, Značenje imena

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE