Župan Matija Posavec: Tražim da se zaustavi isplata socijalne pomoći u novcu i da se odmah uvedu vaučeri

Matija Posave
Matija Posavec

U Međimurju se dogodio novi horor. Majka devetore djece, Violeta Oršuš, izbodena je nožem sinoć te je preminula u ponedjeljak ujutro. Sumnja se da ju je izbo nevjenčani suprug Bojan.

A u ponedjeljak navečer stigla je i vijest da je nekoliko kilometara dalje, u Novakovcu u Međimurju, pronađena još jedna mrtva žena. Sumnja se na nasilnu smrt. O svemu ovome u RTL Direktu Mojmira Pastorčić, razgovarala je sa županom Međimurske županije Matijom Posavcem.

“Da, institucije su zakazale. Ali to rade već godinama. Upozoravamo na probleme, govorimo što se događa. Nemamo nažalost mehanizme da to spriječimo, to ima država”, kazao je međimurski župan Matija Posavec, prenosi RTL.hr.

Prije osam mjeseci župan je gostovao u RTL Direktu zbog iste teme – sigurnosti u Međimurskoj županiji.

“I tada sam rekao da sam rekao da je većinskom stanovništvu – dosta”, kazao je Posavec.

Kazao je da se promijenilo to da je došlo 20-ak policajaca, što je samo ”kap u moru”.

“Pozivam i molim ministra unutarnjih poslova da hitno poveća broj policajaca, ne radi represije, već radi sigurnosti. Ravnatelj policije neka ishodi nalog od pravosuđa da se rade racije prema osnovanim sumnjama i ako postoji sumnja u oružje, drogu, šverc ljudima. Apeliram i na ministricu demografije, socijalne skrbi da hitno sutra zaposli 20 socijalnih radnika! Danas – jedan socijalni radnik ima 100 obitelji”, rekao je Posavec.

“Sutra (utorak op.a.) je ministrica sazvala sastanak za ravnatelje centara za socijalnu skrb, preksutra (srijeda op.a.) sa mnom i načelnicima općina te socijalnom skrbi. Očekujem da se ide u strogu kontrolu trošenja socijalne pomoći” rekao je Posavec.

Pojasnio je i da očekuje da država nadzire kako se troši novac socijalne pomoći.

“Očekujem da se ide u strogu kontrolu trošenja socijalne pomoći. Pretvaranje socijalne pomoći u vaučere i druge mjere, ako netko ne šalje svoju djecu u osnovnu školu koja je po zakonima obavezna, također neka se pretvori u vaučere. Od ministrice obrazovanja očekujem da se kontrolira koja djeca ne idu u školu, od ministra graditeljstva očekujem da se spriječi bespravna gradnja” rekao je župan.

Zaključio je kako je za sve kriva država.

“Imate tu slučaj 37-godišnje majke 10-ero djece, od kojih je dvoje djece punoljetno. Tu imamo maloljetničku trudnoću i porođaj. Otac od 39 godina živi od socijalne pomoći, a može bez problema raditi.

Za sve je kriv konjak? Vi od socijalne pomoći možete kupovati konjak?? Dakle to je očito nenamjensko trošenje socijalne pomoći. Kontrolirajmo to i vrlo brzo će se ta eskalacija nasilja svesti pod normalu. Bojim se da će situacija biti još gora”, kazao je Posavec.

“Alat da se nešto promijeni”, ističe župan, “ima samo država”. Oni na regionalnoj i lokalnoj razini mogu malo toga napraviti po tom pitanju.

“Upućujem poruku ministru unutarnjih poslova i ravnatelju policije da postoje osnovane sumnje da u romskim naseljima postoje oružje i droga. Na njima je da sad reagiraju”, apelirao je Posavec, završno je kazao u RTL-u Direkt.

Ostavi komentar