Zbog manjka radne snage u Rusiji poslodavci angažiraju i zatvorenike

Zatvor, ćelija, ilustracija
Zatvor, ćelija, ilustracija

Odljev radnika iz susjednih država, od kojih se dobar dio nije vratio, te epidemija koronavirusa koja bukti negativno utječu na ekonomski oporavak Rusije. 

Taj problem nije toliko izražen u rastućim gospodarstvima koja u pravilu raspolažu s velikim bazenima radne snage, među kojima je i Rusija piše Poslovni dnevnik. No, jedna je zemlja iznimka u toj skupini – Rusija.

Kada je prošle godine Rusija zatvorila svoje granice u sklopu epidemioloških ograničenja, milijuni stranih radnika iz susjednih država bili su prisiljeni otići. Kada se tome pribroji veliki broj oboljelih od COVID-a (sedmodnevni prosjek iznosi 38.045 novozaraženih), stvoren je manjak radne snage koji je postao veliki uteg gospodarstvu.

Maksim Basov, izvršni direktor Ros Agra, jedne od najvećih tamošnjih poljoprivrednih kompanija, kaže da u pojedinim regijama nisu mogli zaposliti dovoljno sezonaca. Ros Agro morao je povećati plaće za 10 posto i dodatno uložiti u kupnju kombajna i žetelica kako bi obavio berbu. Sve su češće i situacije da kompanije angažiraju vojnike, studente, pa čak i zatvorenike što priziva sjećanje na sovjetska vremena.

 

Ostavi komentar