Visoke zatvorske kazne hrvatskoj romskoj obitelji na sudu u Danskoj: 54 godine zatvora zbog pljačkanja starijih

danska policija
Ilustracija

Kako prenosi Večernji.hr  Tonček (23) i Bernardo (20) Mujagić osuđeni su u Danskoj na 15 godina zatvora zbog 24 razbojstava po kućama, provala, zatočenja, nasilja i nezakonitog posjedovanja oružja. Pljačke su, prema pisanju danskih medija, počinjene u nekoliko gradova diljem Danske od 2015. do 2017. godine. Sud u Nykøbingu osudio je i njihove roditelje – 48-godišnjeg Santina Korena i 51-godišnju Ljiljanu Mujagić, i to na 12 godina zatvora. Na osam godina osuđen je prijatelj obitelji Ivica Gegić (37), također Hrvat. Svima njima određen je i doživotni izgon iz Danske nakon što odsluže kaznu. Optužnica je bila podignuta i protiv 19-godišnjeg Tončekova i Bernardova brata, no on je oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

U obiteljskoj kući u Guldborgu policija je tijekom pretrage pronašla dio plijena s pljačkaških pohoda i oružje. Omiljena meta su im bila staračka i samačka kućanstva koja su se teško mogla obraniti od nasilnika. Starce su običavali vezati trakom, maltretirati, pa i tukli. Jednu su 82-godišnju ženu u veljači 2017. izvukli iz kreveta i vezali. Jedan od provalnika uhvatio ju je za grlo, a drugi slomio prst na ruci. Kad su pokupili plijen, pobjegli su ostavivši staricu na podu pokraj kreveta. Srećom, nekoliko sati kasnije pronašla ju je kći.

Danski su mediji opisali i provalu u kuću 75-godišnjakinje i njezine 48-godišnje kćeri u Skellebjergu 20. srpnja 2017. godine. Kćer su bacili na pod, jedan joj je koljenom pritiskao grudni koš, a podlakticom vrat. Obje su žene završile u bolnici i policiji ispričale da su ih vezali, tukli i prijetili. Ukrali su oko 60.000 danskih kruna (oko 8000 eura) i razne predmete koje je 75-godišnjakinja vlasnica prepoznala nakon što su uhićeni u studenom prošle godine. Majka i kćer ispričale su da nikad prije nisu vidjele uhićenu hrvatsku obitelj. Jedan od dokaza pljačke bio je i otisak tenisica jednog od braće.

Svi osuđeni žalili su se na presude. Tužiteljica Susanne Bluhm tražila je za dvojicu braće maksimalnu kaznu od 18 godina zatvora i protjerivanje iz Danske, a za roditelje, za koje smatra da su izabirali mete, skovali planove i potom sudjelovali u podjeli plijena, tražila je 15 godina zatvora i protjerivanje.

– Ovdje nema olakotnih okolnosti. Počinili su brojne pljačke. Jedina pozitivna stvar je što nitko nije ubijen. To je više ovisilo o sreći – prenose izjavu danske tužiteljice tamošnji mediji. Branitelji su, očekivano, tražili manje kazne. Pretpostavlja se da je obitelj i prijatelj ukrala nekoliko milijuna kruna. – Ono što se dogodilo i učinjeno protiv moje obitelji čista je diskriminacija – smatra stariji brat, koji je ogorčen visinom kazne, vjerojatno aludirajući očito na to da je suđeno strancima i još k tome Romima, piše Večernji.hr. Izgovori koji su nama u Međimurju dobro poznati.

Međutim, nešto slično kada je najveći dio kriminala u pitanju, događa se već duže vrijeme u našem kraju, a eskaliralo je kroz zadnjih nekoliko mjeseci upravo na sličan način. Razbojstvima nad starijima kao što je ovaj slučaj u Danskoj. Zemlja za koju se govori da je “najdemokratskija” država na svijetu očito zna kako stati na kraj kriminalcima bez obzira na vjeru, rasu i nacionalnu pripadnost.

I dok danski sudovi očito nemaju milosti, pa čak u ovakvim slučajevima nema ni olakotnih okolnosti jer se pljačkaju stariji i nemoćni, naši pravosudni organi po ovom pitanju godinama su uglavnom u “zimskom snu”.

 

Ostavi komentar