VINO OD DAVNINA: Velika zlatna diploma za Jakopićev Pušipel Prestige 2015!

Hrvatska autohtona vina dobila su i podršku od stručnih savjetnika Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe koji već dugi niz godina u suradnji s tisućama vinara pridonose razvoju hrvatskog vinarskog i vinogradarskog sektora.

Prva revija vina autohtonih sorata VINA od DAVNINA održana je 2018. godine u art galeriji Lauba, a ove godine dobiva svoj nastavak.

Cilj ove manifestacije je istaknuti potencijale koje pružaju autohtone sorte vinove loze, okupiti vinare i stručnjake u tom segmentu vinarstva i vinogradarstva te poticati na proizvodnju autohtonih sorti i raditi na poboljšanju njihove kakvoće, sa željom stvaranja prepoznatljivosti Hrvatske kao autentične vinske zemlje.

Besplatno ocjenjivanje, a kasnije i promocija na tim temeljima, pravilan je smjer za podršku i poticanje autohtonih sorata.Vina su ocjenjivale dvije peteročlane komisije sastavljene od iskusnih ocjenjivača (enologa) koji posjeduju certifikat o provjeri znanja i sposobnosti sukladno „Pravilniku o organoleptičkom (senzornom) ocjenjivanju vina i voćnih vina“.

Iz vinarije Jakopić na ocjenjivanje su poslana dva vina:

Pušipel classic, 2016. – srebrna diploma (82 boda)
Pušipel prestige, 2015. – velika zlatna diploma (94 boda)

Bodovne granice za odličja bile su:
90-100 bodova – Velika zlatna diploma
85-89 bodova – Zlatna diploma
80-84 boda – Srebrna diploma
75-79 bodova – Brončana diploma
61-74 boda – priznanje

Organizator manifestacije je Hrvatska poljoprivredno – šumarska savjetodavna služba, suorganizatori Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski centar za poljoprivredu hranu i selo, a partneri su Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču te Institut za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.

Ostavi komentar