VELIKA NADA: Znanstvenici iz Oxforda smatraju da je koronavirus već preboljelo 30 milijuna Britanaca

Je li se i u Hrvatskoj puno veći broj populacije od poznatih brojki već zarazio koronavirus Covid-19 i je li ga već preboljelo tj. “prohodalo” s nikakvim ili puno blažim simptomima? Upravo na tome se temelji nova teorija znanstvenika iz Oxforda koju je objavio ugledni časopis Financial Times, prema kojoj je čak 30 milijuna Britanaca zapravo već preboljelo ovaj virus i u sebi imaju antitijela.

Britanska Vlada u strahu da će im kolabirati zdravstveni sustav, kao i panike koja se javila u društvu, odustala je pred desetak dana od tzv. strategije krda, tj. puštanja virusa da jače kola društvom i kao većina EU zemalja uvela je restriktne mjere mogućnosti socijalnog kontakta (labavije strategije drži se uglavnom Švedska gdje i dalje rade osnovne škole, vrtići, kafići, restorani…!?).

Ovu studiju na Oxfordu vodila je dr. sc. Sunetra Gupta, profesorica teorijske epidemiologije i ukoliko se sve ovo potvrdi u praksi, to znači da manje od jedne osobe na tisuću zaraženih s bolesti Covid-19 treba bolničko liječenje, a velika većina ima vrlo blage ili nikakve simptome, prenio je ugledni engleski časopis za ekonomiju i financije.

Stoga sada Velika Britanija nabavlja 3,5 milijuna testova kojima neće testirati je li netko zaražen koronavirusom, već je li ima antitijela, odnosno je li ga prebolio. U pitanju su brzi testovi, koji će se moći izvesti i kod kuće, na način da se preko malo krvi iz prsta utvrdi imate li ili ne u sebi antitijela.

Sharon Peacock, ravnateljica britanske Nacionalne službe za infektivne bolesti, rekla je tako da će se ti testovi na antitijela moći raditi i u kućama. Pojasnila je da napravljeni kako bi se utvrdilo je li netko ranije bio zaražen koronavirusom, za razliku od testova na antigene koji pokazuje ima li netko virus kad osjeti simptome Covida-19, bolesti koju izaziva novi koronavirus.

– To su posve novi proizvodi. Moramo biti sigurni da rade za što su namijenjeni. Kada se provjere, a to će se dogoditi ovoga tjedna, i dođe većina testova podijelit ćemo ih u zajednicama, rekla je zastupnicima dodavši da se testovi mogu isporučiti i putem Amazona, kazala je za britanske medije i prenosi Slobodna Dalmacija.

Uglavnom, ako je Guptin oksfordski znanstveni tim u pravu, to bi zapravo značilo da će karantena i ova društvena izolacija završiti puno ranije nego što se misli jer se imunitet krda praktički već stvorio.

Ova teorija bi mogla vrlo lako držati vodu i zbog situacije u Kini koja se također vrlo brzo stabilizirala s obzirom na broj stanovnika. Iako zbog američkog stava oko pojave Covid-19 u Kini trenutačno postoji i određena anti-kineska histerija, sve više je informacija da su Kinezi ipak nešto “tajili” u cijeloj ovoj pandemiji. Prvenstveno se sumnja u brojke onih koji su bili zaraženi, a nisu imali nikakve ili blage simptome, koje bi mogle biti puno veće od onih koji su testirani i dobili nekakvu liječničku pomoć, odnosno nažalost su umrli.

Bilo kako bilo, u Hrvatskoj se i dalje svi naši građani trebaju držati uputa i odluka koje izdaje Nacionalni stožer civilne zaštite koji je ograničio mogućnost socijalnog kontakta kako bi se spriječila masovna izloženost zarazi koronavirusom. Stoga držite razmak prilikom socijalnog kontakta i svi oni koji ne moraju na posao ili nešto hitno obaviti neka ostanu doma.

Uz nadu da nova istraživanja u koja su uložena velika financijska sredstva kako bi se otkrio lijek, cjepivo ili nešto treće što prije uspiju, kako bi se završetak društvene izolacije dogodio puno prije, nego je to bilo izgledno proteklih dana.

 

 

Ostavi komentar