Vanja Haček iz švicarskog St. Gallena o suočavanju s koronom – mladi žestoko protestirali zbog mjera

Vanja Haček javio nam se iz švicarskog St. Gallena

Nekadašnji suradnik Međimurskih novina i poznati međimurski novinar Vanja Haček javio nam se iz švicarskog St. Gallena.

Već duže vrijeme boravi u Švicarskoj, baveći se sasvim nekim drugim poslovima, ali ponekad i novinarstvom, ako ništa drugo u razgovoru s kolegama koje susretne u toj zemlji. Krv nije voda. S obzirom da je korona aktualnost koja nas okružuje već više od godinu dana, napisao je tekst o atmosferi u gradu u kojem živi. I ispričao za naše čitatelje priču koja je slična i različita od one naše.

Pusta ulica u kojoj su smještene državne i sudske institucije

I Švicarsku – zemlju „blagostanja“ pogodila je pandemija. Diskretno filtriraju aktualnost. Nema stožera raznih, protuepidemijske mjere nisu bile rigorozne. Umjereno na svim javnim mjestima, trgovinama, autobusima i vlakovima istaknute su preporuke kako se štititi od virusa.

U St. Gallenu, gdje živim, nekoliko puta su se putem društvenih mreža mladi organizirali kako bi izrazili nezadovoljstvo nedostatkom druženja. Došli su iz svih dijelova cca 8,5 milijunske konfederacije, u kojoj statistički, gotovo 40 posto žive stranci, napravili „rusvaj“ uništavajući prvenstveno nekoliko prometnica i trgova, javni inventar i nedužne bicikle.

Policija je putem svojih društvenih mreža uputila javnosti da neće represijom, već preventivom spriječiti neželjene posljedice. Međutim, bilo je i represije.

Navode da ozlijeđenih nije bilo, no pedesetak ih je uhićeno. Nekoliko stotina ih je dobilo kratkotrajnu zabranu dolaska u St. Gallen. Zajednički nazivnik protesta mladih je da su patili i da neće vratiti izgubljene mjesece mladosti. I uporni su protiv mjera.

Atmosfera na ulicama nakon 19. travnja kada je dopušten rad terasama ipak je opuštenija i u Švicarskoj

Nedavno u novinama 20 Minuten pročitah podatak da je u godinu dana zabilježeno 160 tisuća novo nezaposlenih. S druge strane u kantonima St. Gallen i Thurgau, prema RAV (švicarski zavod za zapošljavanje) poslodavci traže cak 7.277 zaposlenika različitih zanimanja.

Oni koji su bez posla imaju pravo na naknadu od Arbeitslossenkasse 70 do 80 posto prijašnje place. Naravno, uz pun kufer dodatne dokumentacije. Prosječno, preračunato u kune, okvirno plaća hrvatskog premijera oko 25.000 kn.

Popuštanjem epidemioloških mjera od 19. travnja vanjski stolovi ugostiteljskih objekata puni su kao mravinjak. U kojemu nitko ne spominje politiku, već pozitivno uživaju u sunčanim danima.

Ljepše vrijeme izmamilo je za vikend mnoge na šetnju St. Gallenom

Kod katedrale razgovarao sam sa studentima iz Njemačke. Jedan od njih, Fritz, kaže da su za vrijeme lockdown još vise utvrdili školsko gradivo.

– Nije nam bilo teško. Pridržavali se propisanih mjera i čak vise naučili nego planirali. Švicarska unatoč negativnim Covid statistikama mudro se bori s pandemijom, govori raspoloženi Fritz.

Nekoliko metara dalje uočavam djevojku. Sjedi na tlu, čita knjigu. Raspoložena za razgovor, fotografiranje baš i ne. Švicarka, paralelno studira dva fakulteta u St. Gallenu.

Njezino mišljenje je da je „korona marketinški produkt simbioze političkih i farmaceutskih moćnika“.

U dvorištu katoličke katedrale prodaje se vino, pivo, nešto za pojesti na brzaka.

– Pridržavajmo se zaštitnih mjera, mislimo pozitivno i to je recept za veselje i budućnost, poručuju mlade konobarice.

Covid nitko u druženju ne spominje. Bio sam čudak pitavši spomenute oko virusa.

Testovi razni dostupni su besplatno u ljekarnama. Cijepljenje je organizirano žurno, bez papirologije. Ne znam koliko je koštala švicarska aplikacija, ali djeluje.

Vanja Haček

 

Ostavi komentar