Ukrajinske snage dobile protubrodske rakete Harpoon, samohodne haubice M109, stići će i rakete dugog dometa

Photo by Sincerely Media on Unsplash

28. svibnja 2022.- Dnevni izvještaj rata u Ukrajini našeg novinara Josipa Šimunka: 

Danas je 94. dan ruske invazije na Ukrajinu. U Limanu borbe još traju iako su ruske snage zauzele najveći dio grada. U međuvremenu su stigla pojačanja i ruskim i ukrajinskim snagama. Borbe oko Severodonjecka traju punom žestinom, Rusi su na to područje prebacili sve topništvo i tenkove kako bi što prije osvojili grad koji je već dosta razrušen. Ruske snage napreduju taktikom spaljene zemlje.

Predsjednik Volodimir Zelenski u kratkom video obraćanju rekao je da je situacija u Donbasu “vrlo teška”. Tvrdi da su ruske snage koncentrirane u obalnom području Ukrajine i koriste “maksimalne topničke” pričuve.

– Štitimo našu zemlju na način na koji to dopuštaju naši trenutni obrambeni resursi – rekao je te dodao kako sve čini da ih ojača.- Moramo povećati obranu, ojačati otpor i Donbas će opet biti ukrajinski. Ukrajina će sigurno dobiti ovaj rat. Pitanje je po kojoj cijeni. I pitanje je vremena”, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski za Nieuwsuur.

Ukrajinski nuklearni inspektorat optužio je Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) za podlijeganje ruskoj propagandi te zatražio podršku zahtjevu Kijeva za izbacivanjem ruskih snaga iz najveće ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje. Oleg Korikov kritizirao je generalnog direktora IAEA-e Ragaela Grossija koji je na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu izjavio kako su u Zaporižji pronađene velike zalihe plutonija i obogaćenog urana koji bi se mogli iskoristiti za izradu nuklearnog oružja.
Neposredno uoči invazije na Ukrajinu, ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako se Ukrajina koristi znanjem iz sovjetskog doba kako bi izradila vlastito nuklearno oružje.

Ukrajinska vojska na svom se Facebooku pohvalila da su joj isporučeni kopneni lanseri moćnih protubrodskih projektila tipa Harpoon, zajedno s pripadajućim raketama.
“Radi se o isporuci iz Nizozemske, Velike Britanije i Danske, a uskoro će se priključiti i druge zemlje. Ovi projektili branit će Ukrajinu od neprijateljskih ruskih brodova u Crnom moru”, stoji u objavi ukrajinske vojske.

Ukrajinski ministar Oleksij Reznikov objavio je da je Ukrajina dobila američki proizvedene samohodne haubice M109 koje će omogućiti napade na ruske snage s većih udaljenosti. Haubice su precizne do 30 kilometara.

Visoki dužnosnik američkog ministarstva obrane prošli je mjesec objavio da je SAD počeo obučavati manji broj ukrajinskih vojnika za korištenje tih haubica, dodavši kako se obuka odvila izvan Ukrajine.

Kijev je objavio da želi osigurati i pošiljku američkih višecijevnih raketnih sustava dugog dometa M270.

Ukrajinska vojska objavila je da je od početka ruske invazije ubila više od 30.000 ruskih vojnika, prenosi Kyiv Independent. Uništili su 1330 tenkova, 207 aviona, 174 helikoptera i više od 500 dronova. Ove brojke nisu neovisno provjerene.

Ukrajinska pravoslavna crkva odvojila se od Moskovske patrijaršije i proglasila potpunu neovisnost dok Rusija nastavlja rat sa svojim susjedom.

Ukrajinska pravoslavna crkva Moskovske patrijaršije proglasila je “potpunu autonomiju i neovisnost” o Moskvi u petak obrazloživši da se ne slaže sa stajalištem moskovskoga patrijarha Kirila prema sukobu. Ukrajinska crkva rekla je da osuđuje rat i pozvala Ukrajinu i Rusiju da nastave pregovarački proces i zaustave krvoproliće.

Rusija je uspješno provela novo pokusno lansiranje hiperzvučne krstareće rakete Cirkon, priopćilo je u subotu ministarstvo obrane u vrijeme dok Moskva intenzivira ofenzivu u Ukrajini.

Projektil je ispaljen iz Barentsovog mora i pogodio je tisuću kilometara udaljenu metu u Bijelom moru, navodi se u priopćenju.

Predsjednik Vladimir Putin opisao je Cirkon kao dio nove generacije sustava naoružanja bez premca. Hiperzvučno oružje može se kretati devet puta većom brzinom od zvuka, a Rusija je prošle godine već provela probna lansiranja Cirkona s ratnih brodova i podmornica.
Prošlog je mjeseca probno lansirala novu interkontinentalnu raketu Sarmat sposobnu za nuklearni napad, koja može nositi 10 ili više bojevih glava i pogoditi Sjedinjene Države.
Ministar vanjskih poslova Rusije Lavrov žestoko je kritizirao SAD zbog toga što želi Ukrajini isporučiti rakete dugog dometa.

Istočno bojište

Nove satelitske snimke prikazuju ruske vojne operacije u blizu gradova Liman i Popasna na istoku Ukrajine, Prema nedavnim izvješćima, ruske snage preuzele su kontrolu nad Limanom i to je drugi ukrajinski grad srednje veličine ovog tjedna koji je zarobljen.. Ruske vojne jedinice mogu se vidjeti kako su raspoređene u Popasni i cijeloj okolici, piše SkyNews.

Ukrajinske snage možda će se morati povući iz posljednjeg uporišta u Luhansku kako bi izbjegle zarobljavanje, tvrdi guverner te istočne ukrajinske regije Serhij Haidai.
On je objavio da su ruske snage ušle u Severodonjeck, ključan grad u Luhansku te najveći grad u regiji Donbas koji je još uvijek pod kontrolom ukrajinskih snaga. Oko 90 posto građevina u Luhansku je oštećeno, rekao je Haidai, pa dodao: “Rusi neće moći zauzeti Luhansk u narednim dana, što su analitičari predviđali”.

“Imamo snage i resursa da se obranimo, No, moguće je da ćemo se morati povući iz nekih dijelova kako ne bismo bili opkoljeni”, naveo je Haidai.

Severodonjeck nije odsječen, ali kamioni ne mogu proći po cesti, samo automobili. Na cesti od Lisičanska do Bakmuta su pucali na mnoge automobile. Opasno je voziti tom cestom”, navodi Haidai.

Ruske snage su vjerojatno zauzele većinu grada Limana, stoji u najnovijem izvješću vojnih obavještajaca koje je objavilo britansko ministarstvo obrane dodajući da se radi o “preliminarnoj operaciji za sljedeću faze ofenzive u Donbasu”, regiji na istoku Ukrajine. Obavještajci navode da je Liman bio važno željezničko čvorište i pristupna točka važnim željezničkim i cestovnim mostovima preko rijeke Siverski Donjec.

“U nadolazećim danima ruskim snagama u tom području će prioritet vjerojatno biti prelazak rijeke. Zasad se glavne operacije ruskih snaga provode 40 kilometara istočno, oko grada Severodonjecka, ali pristup mostovima u blizini Limana dao bi Rusiji prednost u potencijalnoj sljedećoj fazi ofenzive na Donjeck. Vjerojatno će tada pokušati napredovati prema ukrajinskim gradovima dublje u regiji Donjeck, Slovjansku i Kramatorsku”.

Ostavi komentar