Trump euforično hvali dva lijeka u borbi protiv koronavirusa u kojoj je i jedan hrvatski

Mnogi svjetski mediji, kao influenceri na društvenim mrežama, pa tako i onim našim prenijeli su vijest o francuskoj studiji koja je potvrdila da kombinacija lijekova hidroksiklorokina, kojim se liječe oboljeli od malarije, i u hrvatskoj Plivi izumljenog antibiotika azitromicina, poznatijeg kao Sumamed, postiže fantastične učinke u liječenju oboljelih od koronavirusa. Sumamed je kod nas najpoznatiji po učinkovitom liječenju teških bakterijskih upala, pa i one upale pluća od koje umire najviše bolesnika zaraženih koronavirusom.

U petak i subotu Donald Trump ponavlja da je ovu kombinaciju u liječenju koronavirusa podržavaju i američki stručnjaci. Klorokin je inače jeftin i na taj način dostupan lijek.

Podsjetimo pak da je azitromicin, inače antibiotik indiciran za infekcije dišnih puteva i mekih tkiva, otkriven u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, 1980. godine.

Je li u pitanju učinkovit spoj lijekova protiv koronavirusa za sad nema potvrde iz širih medicinskih krugova, ali s obzirom na težinu situacije, nadamo se da Trump ovaj put twita i fejsbukira opravdano euforično.

Ostavi komentar