Tema broja ususret izborima: Biraj, a ne sabotiraj, ako nećeš ti hoće drugi

Izbori
Oni koji ne izađu ne izbore prepustili su svoju odluku drugima.

Petog srpnja pred nama su novi parlamentarni izbori na kojima ćemo imati priliku usmjeriti Hrvatksu u kom pravcu želimo da ide.  Na prošle izbore izašlo je u Hrvatskoj tek 52,59 posto birača, što znači da je polovica biračkog tijela prepustila odluku drugima,  a tako nećemo promijeniti stanje u državi dizanjem ruku od odgovornosti.

Međimurska županija nalazi se u trećoj izbornoj jedinici i za 10. saziv Sabora birat će ukupno 14 zastupnika zajedno sa susjednim Varaždinskom i Krapinsko-zagorskom županijom. Koliko će lista ući u borbu za Sabor još ne znamo, jer zaprimanje lista s kandidatima za Hrvatski sabor počinje 3. lipnja, a završava 16. lipnja u ponoć.

Među 151 zastupnikom u Hrvatskom Saboru u prošlom 9. sazivu iz Međimurske županije bila su četiri zastupnika iz Međimurske županije, ali ne cijeli mandat ista četiri.

I to Stjepan Kovač,(SDP) koji je ostvario izvorni mandat na listi SDP-a. Snježana Sabolek, (Živi zid) bila je  zamjenica Vladimire Palfi Sinčić, koja je ostvarila izvorni mandat. No prije zastupnice Snježane Sabolek, Vladimiru Palfi Sinčić mijenjao je  Branimir Bunjac koji je iz Sabora izašao nakon razlaza sa Živim zidom.

Dražen Srpak, (HDZ) za zastupnika u Hrvatskom saboru došao je kao zamjenik Darka Horvata, koji je izborio izvorni mandat. No Horvat je  nakon odlaska Martine Dalić s mjesta ministrice gospodarstva prešao u izvršnu vlast na dužnost ministra gospodarstva. Nakon njegova prelaska u izvršnu vlast u Sabor na zastupničko mjesto dolazi Sunčana Glavak do odlaska za zastupnicu u EU parlament. Nakon toga taj HDZ-ov mandat Darka Horvata preuzima Dražen Srpak.

Bernarda Topolko (HNS) u Sabor je ušla kao zamjenica Matije Posavca koji je izborio izvorni mandat, ali je u međuvremenu napustio HNS, a Bernarda Topolko ostala je u HNS-u i kao stranačka zastupnica obnašala ga do raspuštanja Sabora.

Opširnije o predstojećim parlamentranim izborima i mogućim kombinacijama pročitajte u novim broju Međimurskih novina od petka, 29. svibnja.

Ostavi komentar