Obilježava se dan Aliena: Pripremite kokice i pogledajte sedmi najbolji film u žanru fantastike

Foto: screenshot yt

Danas se obilježava neslužbeni dan vanzemaljaca te je za ljubitelje ‘Aliena’ danas je idealno da ispeku kokice i večer provedu uz omiljeni horor film.

Prvi ‘neslužbeni’ Dan izvanzemaljaca proslavljen je u proljeće 2015. u njujorškom Brooklynu. Kultni film Ridleya Scotta iz 1979. godine slavi se danas jer se Mjesec u filmu zove LV-426, što po brojevima označava današnji datum.

Dan Aliena osmislila je grupa ljudi koji su željeli odati počast filmskom serijalu ‘Alien’, kojeg je Američki filmski institut 2008. godine ocijenio sedmim najboljim filmom u kategoriji znanstvene fantastike, ali i 33. najboljim filmom svih vremena.

Kada je O’Bannon skicirao scenarij, radni naslov filma bio je Star Beast, ali nije njime bio baš zadovoljan. Tijekom jedne noći rada na dijalogu u kojem su članovi skupine debatirali o alien-u sinula mu je ideja da bi Alien bio puno jednostavniji i upečatljiviji naslov, posebno zbog toga što je sama riječ u engleskom jeziku i pridjev i imenica.

Revolucionarnost Aliena leži u slojevitosti inovacija produkcije, no prvenstveno u liku Ripley (Sigourney Weaver) kao prijelomne točke u filmskoj fikciji. Nakon desetljeća istraživanja žanra svemirskih saga i intergalaktičke znanstvene fantastike (Dina, Zvjezdane staze, Zvjezdani ratovi, 2001: Odiseja u Svemiru, Solaris…), Alien prvi nudi žensku junakinju kao predvodnicu sedmeročlane posade u borbi za goli život.

Rudimentarna estetika

Manjak glamura, rustikalnost hladnog, industrijskog interijera, nejasni i nerazgovijetni govor temeljen su odrednice uspostavljanja atmosfere i estetike filma. Oni su oblikovali su Nostronomo kao prostor zazora i neizvjesnosti, kao kontekst i interijer koji će se imitirati i replicirati u filmu sve do današnjeg dana. Upravo zato ni nakon 40 godina ne gubi na relevantnosti, ali i estetskom dojmu.

Nenadmašan kultni status

Ono što najviše svjedoči u čast ”Aliena” jest činjenica kako su ga mnogi pokušali kopirati, ali rijetki su se približili kultnom statusu kojeg posjeduje.

Ukupna bruto vrijednost svih nastavaka iz ‘Alien’ serijala procjenjuje se na 1.26 milijardi američkih dolara, što bi značilo da je pojedini film zaradio u prosjeku bruto 180 milijuna američkih dolara.

Ostavi komentar