Sudac napisao opširno obrazloženje presude Smiljani Srnec za ubojstvo sestre

Smiljana Srnec

Na 53 stranice, od čega su 52 obrazloženje, napisana je presuda Smiljani Srnec (45), nezaposlenoj prodavačici, za ubojstvo sestre Jasmine u ljeto 2000. u obiteljskoj kući u Palovcu. Sudac Tomislav Brđanović, nakon što je 30. lipnja u uvjetima epidemije koronavirusa objavio presudu u sudnici i pročitao usmeno obrazloženje, ljeto je posvetio pisanju obrazloženja presude i zašto smatra dokazanim da je Smiljana Srnec kriva za ubojstvo sestre Jasmine i zbog čega ju je osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina zatvora.

Smiljana Srnec presudu je primila u varaždinskom zatvoru, a njezin branitelj, čakovečki odvjetnik Krešimir Golubić do srijede još nije podnio žalbu na prvostupanjsku presudu. Naime, rok za žalbu je 15 dana po primitku presude, a kako su bili godišnji odmori, tek kad sud zaprimi dostavnicu da je primio presudu, počinju teći rokovi za žalbu, no ona bi uskoro trebala biti podnesena.

Smiljana Srnec može i prije pravomoćnosti presude tražiti da je se uputi na izdržavanje zatvorske kazne, a u tom bi slučaju to bila kaznionica u Požegi, gdje kaznu izdržavaju osuđenice. No, malo je vjerojatno da će to učiniti jer ionako smanjeni i ograničeni posjeti članova obitelji zbog epidemije koronavirusa bili bi još teži s obzirom na to da joj obitelj živi 20-ak km od Varaždina.

– Upravo su svjedoci, kći optuženice i njezin izvanbračni suprug (oni se u objavljenoj presudi na stranici varaždinskog suda, kao i svi ostali svjedoci i vještaci navode samo s inicijalima, op.a.) odlučili maknuti staru škrinju, da je Katarina Dominić Srnec govorila da imaju visok račun za struju, da to samo troši struju i da će oni to riješiti, a što je govorila u svom iskazu Nada Sabol, ujna Smiljane Srnec”, navodi se u presudi. Nakon što je “secirao” obranu Smiljane Srnec, koja je po ocjeni sudskog vijeća neistinita, neživotna, sudac Brđanović u obrazloženju presude analizirao je i sve provedene dokaze, iskaze svjedoka, nalaze vještaka, osvrnuo se na prigovore branitelja optuženice, piše jutarnji.hr.

Ostavi komentar