Ukrajinske snage napreduju u Severodonjecku i regiji Herson, Rusi dižu mostove u zrak da spriječe napade

Ilustracija: Ukrajina

Prošlo je prvih 100 dana ruske invazije na Ukrajinu, danas je 101 dan. U prvih sto dana rata Rusija nije postigla svoje prvotne ciljeve te je morala odustati od potpune pobjede nad Ukrajinom već na početku rata.

To je svakako bolan udarac za Rusiju koja je bila uvjerena da je njezina vojska najbolja an svijetu, da bi se sad pokazalo da ne mogu uspješno djelovati protiv mnogo manje, no dobro organizirane zemlje.

Danas nakon 100 dana rata koji donosi velike žrtve na obje strane, ruske snage su okupirale 20 posto teritorija Ukrajine.

Najznačajniji uspjeh je stvaranje kopnenog koridora prema Krimu. Prema zadnjim vijestima, ove subote ukrajinske snage su protuudarom vratile dio grada Severodonjecka, te sad drže oko polovice grada koji je ključan za daljnju obranu. Kako bi spriječile ukrajinska pojačanja, ruske snage dižu u zrak mostove. I dalje je taktika ruskih snaga srednjovjekovna: razori i uništi. Razlog je i nedostatak ljudstva, ali i taktika koja jedina daje barem nekakve rezultate. Bez Severodoinjecka i okolice Rusija se ne može pohvaliti da je zauzela cijelu regiju Luhansk.

Prije tri dana ukrajinske snage su vratile desetak sela u regiji Herson na jugu Ukrajine, te počinju prijetiti da će napredovati i dalje sve do rijeke Dnjipro. Drugim riječima ukrajinska vojska postupno preuzima inicijativu, stoga i ne čude izjave čelnika da će ići do potpune pobjede, iako je u to za sada teško povjerovati.

Uostalom sam Zelenski je nedavno izjavio da ukrajinske snage ne mogu povratiti sve okupirane teritorije, vjerojatno misleći provenstveno na Krim. No sve drugo je sa sada nakon tri mjeseca rata, otvoreno i dalje.

Naime, ako bi ukrajinska vojska bila sposobna djelovati napadno na nekoliko pravaca, da bi otvorilo još mnogo veće probleme Rusiji.

Osim toga, predsjednik Ukrajine Zelenski izjavio je prije par dana dana da se linije frontova protežu u duljinu od oko 1000 kilometara, do sada se govorilo o oko pet do šest stotina kilometara. To izuzetno duga linija fronta stavlja u još teži položaj ruske snage, samo za obranu tako duge linije potrebno je oko stotinu bataljuna. To znači da ruske snage koje mogu angažirati oko 125 bataljunskih skupina mogu napadati samo na pojedinim mjestima, a ne više frontalno.

Prema ukrajinskim izvorima, koji i ne moraju biti do kraja točni, iz stroja je do sada tijekom rata izbačeno oko 90.000 ruskih vojnika. Naime, oko 30.000 vojnika smatra se poginulima, dok su ostali ranjeni.

Predsjedniku Rusije Putinu stoga ne preostaje ništa drugo nego tiha mobilizacija, no mladi ljudi baš i ne žele u rat gdje se masovno gine, što se sve više čuje iz raznih izvora.

I na ukrajinskoj strani svakodnevno se gine, prema izjavi predsjednika Zelenskog, svakog dana pogine od 50 do 100 ukrajinskih branitelja. To znači da su ukrajinski gubici slični ruskima, a možda i veći, jer ruske snage raspolažu mnogobrojnim teškim oružjem i velikim brojem raketa. Ukrajinske snage krasi mnogo viši moral, bore se za slobodu svoje zemlje, koji je odlučujući faktor pobjede ukoliko će biti barem donekle izjednačene u oružju. Nema sumnje da i na ukrajinskoj strani postoji problem mobilizacije, no on je mnogo manje izražen i nije postao odlučujući faktor.

Uskoro će uz pomoć Amerike i europskih saveznika Ukrajina biti mnogo bolje naoružana teškim oružjem, posebno američkim raketama HIMARS, kao i protubrodskim raketama. Zbog toga će postupno prestati premoć Rusije u topništvu, naime, topništvo će se morati domaknuti od linija fronte i više neće moći djelovati kako je to činilo do sada.

Za sada ni jedna ni druga strana previše ne spominje pregovore, umjesto toga imamo najave da će rat potrajati još najmanje nekoliko mjeseci. Prema američkim izvorima, rat bi mogao potrajati do kasne jeseni.

Na pitanje o ponudi o posredovanju savjetnik ukrajinskog predsjednika Mikhailo Podoljak je odgovorio: ”Dok ne dobijemo oružje u punoj količini, dok ne ojačamo svoju poziciju i dok ne potisnemo ruske vojne snage što je dalje moguće od granica Ukrajine, nema smisla voditi pregovore.”

Josip Šimunko

Ostavi komentar