Štefanija i Josip Puklavec iz Prekope: Kozarstvom se bave već 30 godina

Malo je poznata činjenica da kozarstvo u Međimurskoj županiji ima povijest i tradiciju dugu 40 godina. Isto tako, nije ni poznata činjenica da se Međimurju uzgaja čak 40 posto uzgojno valjanih koza u Hrvatskoj te 30 ukupne količine kozjeg mlijeka. Međimurje se isto tako može pohvaliti i stadom s najvećom prosječnom mliječnosti koja iznosi 1179 kg te najmlječnijom hrvatskom kozom. Sve te brojke potvrđuju da smo vodeća hrvatska županija u kozarstvu u usporedbi s drugim županijama.

Među međimurskim uzgajivačima koza nalazi se i obitelj Puklavec iz Prekope. Štefanija i Josip ove će godine napuniti okruglu brojku od 30 godina otkako se bave uzgojem koza francuskih alpina u svrhu prodaja mlijeka i mesa jarića.

Imamo 90 koza, od čega je 75 muznih koza te 70 mladih kozlića. Mlijeko nam otkupljuje Vindija po cijeni od 3,70 kuna po litri. Obogatili se od koza nismo, ali nije ni da živimo loše, kazala nam je Štefanija te dodala da su započeli s brojkom od 20 koza na obiteljskom gospodarstvu.

Ostatak članka o uzgajivačima koza iz Prekope i kozarstvu u Međimurskoj županiji pročitajte u TJEDNIKU MEĐIMURSKE NOVINE koje od petka, 12. lipnja, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar