Nedelišće: Može pogreb da se izbjegne vrućina, no za veće pare!

Na zadnjoj sjednici Općinskog vijeća pokrenulo se pitanje vezano uz vrijeme održavanja sprovoda, odnosno zašto su sprovodi u vrijeme najvećih vrućina. Odgovor koji je dao načelnik Nikola Novak je bio da termin sprovoda ne definira komunalno poduzeće NED-KOM već da termin određuje obitelj preminule osobe u dogovoru sa župnikom. 

Kako se iza ove situacije potegnulo mnogo komentara, od kojih su neki i sa krivim informacijama, svi prozvani u ovoj situaciji odlučili su sjesti zajedno te dati konkretan odgovor i vijećniku Cimermanu, ali i ostalim mještanima Općine.

U prostorijama cvjećarnice Platana sastali su se župnik Ivan Herceg, načelnik Nikola Novak, voditeljica cvjećarnice Karolina Trojnar, te direktor NED-KOMa Ivica Petković.

Zajednički odgovor na postavljeno pitanje je da termin ukopa bira obitelj preminule osobe. Prilikom ugovaranja pogreba obitelj definira vrijeme ukopa, a djelatnice cvjećarnice taj termin javljaju župniku koji si ostatak obaveza planira prema tom terminu. 

Jedina mogućnost da se taj termin pomakne na prije ili kasnije je ukoliko u tom terminu župnik već ima dogovoreni obred (vjenčanje ili krštenje). Isto tako, činjenica je da su različite cijene za sprovod unutar radnog vremena i izvan radnog vremena, iz razloga što se javlja potreba za prekovremenim radom ukoliko je sprovod iza 14 sati. Razlika između pogreba unutar radnog vremena i pogreba van radnog vremena je 400 kuna, čime je cijena još uvijek povoljnija od one koju su mještani plaćali prije početka vršenja usluge ukopa od strane NED-KOMa.

NED-KOMu definitivno nije cilj stvarati bilo kakve dodatne troškove ni stvarati nekakva vlastita pravila nego biti na usluzi mještana. 

Svi koji su u zadnje vrijeme koristili naše usluge znaju da imaju potpunu podršku kod nas te da se prilagođavamo željama naših korisnika usluga. Isto tako komunikacija sa župnikom Hercegom te dogovaranje/prihvaćanje željenih termina ukopa ide bez ikakvih problema te smatramo da nema razloga za stvaranjem krive slike cjelokupne situacije vezano uz pogrebe, kaže načelnik Novak.

Ostavi komentar