HDZ spriječio projekciju filma Djeca s Kozare u Centru za kulturu Čakovec?

Djeca s Kozare

U redakciju Međimurskih novina došlo je neobično pismo, točnije status s društvenih mreža o filmu Djeca s Kozare, potpisan od strane tima Velimira Bujanca, poznatog zagrebačkog voditelja emisije Bujica koji se u tamošnjem lokalnom miljeu veže uz razne, pa i političke kontroverze, a poznat je po svom izraženom nacionalnom naboju kakva mu je i emisija.

Sadržaj je sljedeći:

NAKON GOSTOVANJA U BUJICI: Po nalogu iz središnjice HDZ-a otkazana premijera Leljakovog filma u Čakovcu?!

U Centru za kulturu Čakovec ovog petka trebala je biti održana međimurska premijera dokumentarnog filma ‘Djeca s Kozare’, čiji je autor poznati slovenski istraživač komunističkih zločina i župan Radenaca – Roman Leljak. Filmska premijera najavljena za 22. listopada ove godine, s početkom u 18:00 sati, formalno je otkazana, kako nam je javio sam autor filma, “zbog iznenadnog pozitivnog rezultata na koronu jednog od organizatora”… Ovakvo obrazloženje, mnogima je, u najmanju ruku, smiješno – jer se premijera mogla održati i bez “jednog od organizatora” i dvije ili tri osobe s kojima je, eventualo, bio u kontaktu… Po istoj “logici” mogli bi se otkazivati svi događaji jer je netko testiran na vratima ispao pozitivan… A ovdje se do vrata čak nije ni došlo!

Ipak, iz nekoliko nezavisnih izvora, redakcija Bujice je doznala da je do otkazivanje premijere Leljakova filma došlo zbog intervencije iz zagrebačke središnjice HDZ-a, nakon što je u ponedjeljak u emisiji događaj najavio sam autor. Naime, organizator prikazivanja Leljakova filma u Čakovcu je bio tamošnji ogranak Mladeži HDZ-a, a nakon što su u Zagrebu doznali za događaj, uslijedili su telefonski pozivi iz središnjice stranke lokalnim čelnicima – i prikazivanje filma je zabranjeno!

Je li ovdje možda riječ o Pupovčevom pritisku, s obzirom da je šef SDSS-a i stup vladajuće hrvatsko-srpske koalicije već u više navrata iskazivao nezadovoljstvo Leljakovim radom ili pak se ministar Darko Horvat uplašio što će mu zbog ugošćavanja slovenskog lovca na udbaše reći Andrej Plenković – ubrzo ćemo saznati i objaviti… Za sada jedino nije poznato tko je zvao međimurske HDZ-ovce; Andrej Rora, Mario Kapulica ili netko treći?!

Status je objavljen na linku OVDJE.

Kao su zagrebački izvori u pravilo interesno motivirani, morali smo provjeriti ima li u ovome istine te u kakvu smo balkansku političku kuhinju opet uvučeni.

Google pokazuje da je projekcija zaista bila zakazana
Prema Googleu projekcija je bila zakazana

Kontaktirali smo Romana Bogdana, ravnatelja Centra za kulturu. On nam je odmah potvrdio kako je u Centru za kulturu bio rezervirani termin za projekciju navedenog filma koja je trebala biti besplatna za posjetitelje. Dvoranu je rezervirao Luka Klekar koji ju je namjeravao i platiti. No prije nego li su uspjeli potpisati ugovor, jučer navečer ga je nazvao Klekar srdit i nezadovoljan jer mora otkazati cijelu stvar. Na naš upit kako to da je dozvolio projekciju filma kojeg je dio javnosti deklarirao kao desničarski i neprovjerenog sadržaja, Romano je odgovorio kako se radi o najmu dvorane, a kako taj film nije zabranjen, nije želio odbijanjem projekcije biti prozivan u medijima.

Luka Klekar
Luka Klekar

Luka Klekar nije nepoznat međimurskoj javnosti i on doista je član mladeži HDZ-a i predsjednik mladeži u Nedelišću i to vrlo perspektivan, aktivan i dosljedan. Barem je bio. Naime, pokušali smo ga dobiti na telefon, no poziv je odbio uz SMS poruku kako ne može sada razgovarati, a nakon SMS upita tko ga treba i našeg odgovora, do sada nam se nije povratno javio.

Prilikom njegovog reizbora smo ga i predstavili na našim stranicama OVDJE.

 

Ostavi komentar