Covid rekorder: Bio je pozitivan na koronavirus čak 505 dana, a onda je umro

korona
Foto: Pixabay

Anonimnom pacijentu PCR testovi pokazivali su da je koronapozitivan čak 505 dana. A onda je umro. Raniji rekorder bio je pacijent koji je pozitivan na koronavirus bio 335 dana u kontinuitetu, javljaju RTL vijesti. Znanstvenici nisu otkrili ni dob, ni nacionalnost anonimnog pacijenta. 

Ovaj slučaj znanstvenici su na kongresu iznijeli ne zbog strasti prema zanimljivostima, nego u sklopu istraživanja podataka devet pacijenata koji su od COVID-a bolovali u prosjeku 73 dana, a najmanje osam tjedana.

Riječ je o ljudima koji su bolovali između ožujka 2020. i prosinca 2021., od kojih je dvoje, prije nego što je umrlo, bolovalo dulje od jedne godine.

Redom je bila riječ o ljudima koji su bili narušenog imuniteta, bilo zbog lijekova koje su morali primati nakon transplantacije organa, bilo zbog HIV-a, karcinoma ili lijekova koje su morali primati kako ne bi umrli od nekih drugih, ranijih bolesti.

Ovakvo proučavanje bolesnika s ekstremno dugim COVID-om znanstvenicima je bilo važno, objasnili su, zato što se pokazuje da su imunokompromitirani pacijenti s produljenim COVID-om ekstremno podložni tome da im virus SARS-CoV-2 u tijelu mutira.

Ostavi komentar