Rat u Ukrajini: Ruske snage pojačale napade u Donbasu, generali u Pentagonu vjeruju da će rat trajati dugo

Foto: Pixabay

Danas je 86 dana ruske agresije na Ukrajinu. Prema analizi Pentagona ruska vojska uspijeva učvrstiti kontrolu na Danbasom i jugom zemlje, pa se smatra da bi rat mogao dugo potrajati. Ruske snage imaju probleme kao što su razjedinjenost, slabi moral i probleme s logistikom, no zbog svoje brojnosti uspijevaju zadržati kontrolu nad okupiranim dijelovima Ukrajine. Pentagon nije potvrdio smjene čelnih ruskih generala o kojima je izvijestila Velika Britanija.

Stav je da treba i dalje biti oprezan u predviđanjima, no i da će se sve učiniti da se pomogne Ukrajini. Smatra se da ukrajinske snage nemaju probleme sa zapovijedanjem i da imaju odličnu logistiku, kao i visok moral. No, istaknuto je i to da samo borbena spremnost nije dovoljna za pobjedu u ratu, tim više što je Rusija nagomilala oružje u Ukrajini i uz granicu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da je pretvorila istočnu regiju Donbas u ”pakao” dok tamo bjesne intenzivne borbe, javlja BBC u petak ”Regija Odese pod stalnim je udarima kao i gradovi središnje Ukrajine. Donbas je u potpunosti uništen. Za sve ovo Rusija nema i ne može imati vojnog objašnjenja. Ovo je namjeran i kriminalan pokušaj da se ubije što više Ukrajinaca.“

U sporu Ukrajine protiv Rusije na Međunarodnom sudu pravde stale su 42 države i namjeravaju se pridružiti postupku. – Zahvalni smo partnerima koji su odabrali pravu stranu povijesti. Strana istine, međunarodno pravo, pravda. Zajedno ćemo Rusiju smatrati odgovornom” napisao je ukrajnski predsjednik Volodimir Zelenski.

Skupina zemalja G7 će se dogovoriti o trošenju više od 18 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, rekao je njemački ministar financija. Financijska pomoć trebala bi pomoći Ukrajini da ”pokrije financijske rupe i nastavi osiguravati temeljne usluge ukrajinskom narodu” navode u priopćenju ministri Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Europska Unija poslala 600 milijuna eura Ukrajini u sklopu programa financijske pomoći, rekao je ukrajinski premijer Denis Šmihal. Sjedinjene Države rade na dostavljanju naprednih protubrodskih projektila Ukrajini kako bi pomogle ukrajinskim snagama da okončaju rusku pomorsku blokadu, navode dužnosnici, prenosi agencija Reuters te navodi da se radi o ekskluzivnoj informaciji.

Njemačka će isporučiti prvih 15 tenkova Gepard Ukrajini u srpnju, potvrdio je glasnogovornik ministarstva obrane. Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht dogovorila je ovu isporuku u razgovoru sa svojim ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovim putem videoveze, dodao je glasnogovornik. Njemačka također Kijevu obećala sedam samohodnih haubica i počela obučavati ukrajinske vojnike na njima.

Rusije će isključlti plin Finskoj, što se očekivalo još prije nekoliko dana. Finska tvrdi da neće biti većih problema s opskrbom. Ruska državna naftna kompanija Rosneft objavila je da su ih bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder i Matthias Warnig obavijestili da ne mogu nastaviti raditi u upravnom odboru. Iz upravnog odbora izašao je i Hrvat Željko Runje.

Njemačka i Katar dogovorili su u petak energetsko partnerstvo. Doha mogla početi isporučivati ukapljeni prirodni plin Berlinu 2024. godine. Katar će postati ključan za energetsku strategiju Njemačke u budućnosti s ciljem diverzifikacije opskrbnih pravaca, rekao je njemački kancelar Olaf Scholz

Istočno bojište

Ruske snage pojačale su ofenzivu u istočnoj ukrajinskoj regiji Donbas koristeći topništvo, raketne bacače i zrakoplove, priopćio je ukrajinski glavni stožer. Najgora je situacija oko industrijskog grada Donjecka.

U ruskom granatiranju u istočnoj ukrajinskoj regiji Luhansk poginulo je 13 civila u posljednja 24 sata, rekao je regionalni guverner. U objavi na Telegramu, Serhij Gaidai je rekao da je dvanaest osoba ubijeno u gradu Severodonestk, dok je još jedna osoba ubijena u drugoj zajednici. Dodao je da je u

Severodonestku ruski napad bio ”neuspješan” i da su se ruske snage ”povukle”. Sedmero ljudi je ozlijeđeno u raketnom napadu na grad Lozova koji se nalazi u regiji Harkiv.

U regiji Lugansk oštećeno je ili uništeno oko 11.000 kuća, od kojih je gotovo 3000 visokih zgrada, gospodarski gubici procjenjuju ”na stotine milijardi”.

Najnovije operativno izvješće glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga tvrdi: – Na smjeru Donjeck i Lugansk u protekla 24 sata odbijeno je 14 neprijateljskih napada, uništeno je osam tenkova, četrnaest jedinica borbenih oklopnih vozila i šest jedinica neprijateljske tehnike. Jedinice protuzračne obrane oborile su jedan dron Orlan-10”.

Južno bojište

Zapovjednik bojne Azov Denis Prokopenko rekao je da su dobili naredbu da prestanu braniti Mariupolj i da spašavaju živote boraca. Prema njegovim riječima, svi civili i ranjeni borci iz Azovstala su evakuirani, a teško ranjenim vojnicima pružena je medicinska pomoć.

Jedan od ukrajinskih vojnika koji je branio Azovstal napisao je: ”To je sve. Hvala na skloništu, Azovstal je mjesto moje smrti i mog života”.

"Guverner" okupiranog Hersona u južnoj Ukrajini, kojeg je instalirala Rusija, rekao je da će ta oblast uskoro biti potpuno integrirana u Rusiju. Njegov zamjenik napisao je da će građani moći podnijeti zahtjev za rusko državljanstvo u narednim tjednima kada se situacija stabilizira.

 

Josip Šimunko

Ostavi komentar