Putin se priprema za dugotrajan rat i želi ratne sukobe prenijeti u Pridnestrovlje

Foto: Pixabay

Danas je 76. dan ruske invazije na Ukrajinu. I dalje se vode bitke u Luhansku i Donjecku, no bez većih rezultata, niti jedna strana nije ostvarila značajnije pomake.

Na političkom planu, Bijela kuća je govor Putina iz Dan pobjede u ponedjeljak ocijenila kao „reviziju povijesti koja je poprimila oblik dezinformacija“. Predsjednik Biden smatra da Rusija ničim ne može opravdati napad na Ukrajinu, te da predsjednik Putin trenutačno nema izlaz.

Znakovito je da je Biden u ponedjeljak potpisao zakon koji omogućuje slanje vojne pomoći Ukrajini. Zakon se temelji na programu pomoći iz Drugog svjetskog rata, čiji je cilj bio da se Europa odupre Hitleru. Zakon o zajmu i najmu (tzv. Lend-Lease Act) proglasio je Kongres SAD 1941. godine. Zakon je omogućavao zemljama antifašističke koalicije da se oružje, streljivo i ostalo daje na zajam ili u najam. Najviše američke pomoći primile su tada Velika Britanija i Sovjetski savez. Predsjednik Biden smatra da bi posljedice popuštanja bile skuplje od vojne pomoći.

Američki demokratski zastupnici suglasili su se o prijedlogu pomoći od 40 milijardi dolara koji uključuje i novi veliki paket oružja. Amerika je do sad isporučila Ukrajini pomoć vrijednu 3,8 milijardi dolara.

Bijela kuća optužila je predsjednika Putina za povijesni  revizionizam, jer smatra da je zapadna agresija dovela do rata u Ukrajini, što se smatra oblikom dezinformacija.  Nagovještaj da je ovaj rat potaknut zapadnjačkom agresijom ili zapadnim planovima očito je lažan i apsurdan – priopćeno je.

Direktorica američke Nacionalne obavještajne direkcije Avril Haines rekla je u utorak da  se predsjednik Putin priprema za dugotrajan rat  i da želi ratne sukobe prenijeti u Pridnestrovlje, područje Moldavije koje se odcijepilo 1990. godine.

Britanski vojni izvori pak smatraju da je loše planiranje rata u Ukrajini dovelo do niza propusta te time spriječilo predsjednika Putina da objavi značajan vojni uspjeh. Plan invazije temeljen je da pogrešnoj pretpostavci da će se naići samo na ograničeni otpor.

Glasnogovornik Pentagona John Kirby rekao je da je Rusija deportirala oko 1, 2 milijuna ukrajinskih građana u Rusiju, od toga oko 200.000 djece. On smatra da je ponašanje Rusije neprihvatljivo i da se već 75 dana iživljava nad Ukrajinom.

Francuski predsjednik Macron smatra da će proći desetljeća prije nego što Ukrajina bude primljena u Europsku uniju i da treba organizirati „paralelnu europsku zajednicu“.  To bi navodno omogućilo potencijalnim članicama koje nisu članice EU da se pridruže europskoj sigurnosnoj arhitekturi na druge načine.

 Opća skupština Ujedinjenih naroda izabrala je Češku koja će zamijeniti Rusiju u Vijeću za ljudska prava, sa 157 glasova za i 23 suzdržana. Moskva je suspendirana iz Vijeća za ljudska prava zbog zločina koje su počinili ruski vojnici u Ukrajini.

Prema Blombergu, ukrajinski operater za prijenos plina (GTSOU) objavio je da od ove srijede prestaje s prihvatom ruskog plina za Europu kroz jedan od dva ukrajinska ulaza. Ukrajina će ruski plin prestati prihvaćati jer okupacijske ruske snage ometaju operacije na ulaznoj točki Sohranivka. Već ranije Ukrajina je već prije  obavijestila Gazprom da bi ruske vojne akcije u regiji Luhansk mogle dovesti do prestanka isporuke plina za Europu.  Plin je moguće preusmjeriti na drugi ulaz za Europu.

Prema novoj energetskoj strategiji EU, mađarskom premijeru Orbanu bi se nadoknadili troškovi ako zaustavi dotok ruske nafte, no on čini se nije ni na to pristao, kao i na uporabu JANAF-a za dovod nafte preko  Jadrana.

Istočno bojište

U Lugansku i Donjecku bilo je više pokušaja napada na pojedine gradove, tako Severodonjeck, no bez uspjeha ruske strane. Čini se da su ukrajinske linije čvrste i da se bez ozbiljnih pojačanja ruskih snaga neće moći pomaknuti.

Južno bojište

Guverner Oblasti Donjeck Pavlo Kirilenko rekao je da se u čaličani Azovstal krije još oko stotinu civila. Prije se tvrdilo da su svi civili evakuirani.

U svojem govoru na proslavi, Putin je izrijekom spomenuo  Odesu, iste noći napadnuta je hipersoničnim raketama. U  noćnom ruskom raketnom napadu na Odesu je jedna osoba izgubila život, petero je ranjenih. Ukrajinska vojska objavila je da su ruske rakete u potpunosti uništile trgovački centar i jedno skladište.  U vrijeme napada u gradu je boravio predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Sudionici su morali prekinuti sastanak i potražiti sklonište zbog raketnog napada.

Ostavi komentar