PROVJERILI SMO kakvo je stanje na granici: Nema povratka bez samoizolacije od 14 dana!

korona granica153
Granični prijelaz

S obzirom da se stanje vezano za koronavirus mijenja iz minute u minutu otišli smo na granični prijelaz Mursko Središće kako bismo iz prve ruke vidjeli kakvo je stanje i kontrola ulaska i izlaska u našu zemlju. 

Zatekli smo veliku kolonu iz smjera Slovenije prema Hrvatskoj, kako su nam rekli na granici provjeravaju se sva osobna vozila.

– Što se tiče osobnih vozila čeka se pola sata, za teretna vozila malo duže. Ispitujemo sve putnike odakle dolaze, još je puno onih koji su samo u šopingu u Lendavi, ali u popodnevnim satima će biti puno onih koji za vikend dolaze iz Austrije i Njemačke. Putnici su dužni reći odakle su došli, te ako dolaze iz kritičnih područja ispunjavaju upitnik, a nakon toga sanitarni inspektor izdaje rješenje da se 14 dana osoba mora nalaziti u samoizolaciji. Kako nam je pojasnio voditelj policijske smjene Damir Leček, samoizolacija podrazumijeva da budu kod kuće, izbjegavaju kontakte s ostalim ukućanima, te ne odlaze na nekakve druge lokacije.

Damir Leček, voditelj smjene na granici
Damir Leček, voditelj smjene na granici

Recimo oni koji dolaze iz Lendave tretiraju se kao obični putnici, no to se lako može promijeniti. Veće gužve očekuju se popodne, do kasnovečernjih sati, rekao je Damir Leček, voditelj smjene na graničnom prijelazu Mursko Središće.

Na graničnom prijelazu sreli smo Alena Šimunkovića, autoprijevoznika iz Pleškovca koji je pokušao otići po jednoga od svojih prijevoznika. Kako nam je rekao doma su mu samo dva kamiona, dok je ostalih više od 20 po Italiji, Austriji i Njemačkoj.

Posao staje očito. Sad kad dečki dođu doma idu u samoizolaciju. U ponedjeljak budem išao na istovar, te nakon toga idem i ja u izolaciju, valjda. Nitko nam ništa konkretno ne govori. Na granici su mi rekli da ako se ne vratim za dva sata dobijem upozorenje, a nakon toga idem u karantenu. Tako da sam odlučio da ne prelazim granicu, rekao je Alen.

No, osim našim Međimuraca, sreli smo i nekolicinu putnika koji su se iz Austrije odlučili na granični prijelaz Mursko Središće prema Slatini.

– Inače smo iz Slatine, odlučili smo doći na ovaj prijelaz jer je manja gužva. Ispunili smo ovaj upitnik i sad idemo kod sanitarnog inspektora. Nakon toga samoizolacija, i ovako izgleda da se nećemo moći vratiti u Austriju. 

Nakon ispunjenja upitnika, putnici se šalju kod sanitarnog inspektora izdaje rješenje o 14 dnevnoj kućnoj izolaciji.

Svi koji su bili u tim kritičnim područjima trenutkom ulaska u Republiku Hrvatsku im kreće da moraju biti u kućnoj samoizolaciji i javljati se dnevno mjesnom zavodu za javno zdravstvo, rekao je Miroslav Vrbanec, sanitarni inspektor.

Iskustvo Čakovčanca koji je stigao iz Stuttgarta

U redakciju Međimurskih novina sa svojim se iskustvom javio Čakovčanec koji je došao jučer navečer iz Njemačke, Stuttgarta, s poslovnog putovanja. U Međimurje je ušao oko pola 11 u noći preko graničnog prijelaza Mursko Središće. Kako nam je kazao, na graničnom prijelazu ga nitko nije pregledao niti ga je pitao odakle dolazi, samo su mu djelatnici odmahnuli rukom.

Danas ujutro nazvao je Centar 112 gdje je bio upućen na privatnog liječnika. U njegovu slučaju u privatnu polikliniku gdje je nakon razgovora s njima bio ismijan i gdje su mu rekli da oni nemaju ništa s koronavirusom. Nakon toga upućen je na Zavod za javno zdravstvo. Od jutra zove na njihov telefonski broj, ali mu se nitko ne javlja. Odlučio im se obratiti putem maila, ali ni tamo nije dobio odgovor. Kako saznajemo, bilo je i slučajeva u kojim su bez kontrole i provjere danas ujutro naši Međimurci odlazili u Sloveniju i dalje za Austriju.

Od epidemiologinje Višnje Smilović doznali smo da svi oni koji su samo jednu noć proveli doma, najbolje im je da se vrate u inozemstvo, kako bi mogli nastaviti raditi. Zato jer su mnogi došli doma prije novog režima rada granice. Oni koji su došli, kad je već novi režim stupio na snagu, moraju u kućnu samoizolaciju od 14 dana. To znači da je najbolje da borave u odvojenim sobama, suzdržavaju se fizičkih kontakata s bliskim osobama.

Ako nemaju mogućnost spavanja u različitim sobama, preporučuje se spavanje na odvojenim krevetima. Ne smiju izlaziti iz kuće, opskrbljivati ih trebaju ostale osobe iz kućanstva koje normalno funkcioniraju. Potrebno je stalno dezinficirati površine koje se najčešće dodiruju i prostorije koje se često koriste. Ako nemaju nikakvih simptoma, vraćaju se preko granice s potvrdom da su zdravi. Ako dobiju simptome u roku od 14 dana, moraju se javiti telefonom liječniku, koji će ih potom dalje uputiti. Nipošto se ne smije u bolnicu dolaziti sa simptomima koronavirusa.

PIŠU: Dora Vadlja i Sanja Heric

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar