Program Zrinske garde za 400. rođendan Petra Zrinskog

U spomen 400. obljetnice rođenja Petra Zrinskog (6. lipnja 1621.) Zrinska garda Čakovec organizira prigodni program želeći podsjetiti na ovog značajnog i zaslužnog člana obitelji Zrinski.

Bio je hrvatski ban, vojskovođa i pisac. Istaknuo se u mnogim bitkama protiv osmanlija. U književnosti je poznat jer je s mađarskog jezika na hrvatski preveo djelo starijeg brata Nikole „Adrianskoga mora sirena“.

Zbog pobune protiv centralizma i apsolutizma habsburškog dvora bio je osuđen za izdaju te je pogubljen 30. travnja 1671. u Bečkom Novigradu zajedno sa Franom Krstom Frankopanom.

U javnosti je poznato i njegovo oproštajno pismo supruzi Katarini „Moje drago serce“. Program povodom obljetnice rođenja Petra Zrinskog održat će se u petak, 4. lipnja 2021., od 18 sati u Čakovcu.

Zrinska garda Čakovec položit će cvijeće kod spomenika Petru Zrinskom u Ulici Ruđera Boškovića postavljenom ispred sjedišta Međimurske županije. Zatim će se u mimohodu proći središtem grada do Trga Republike gdje će gardisti imati kraći program. Slijedi koncert ispred Centra za kulturu na kojem će nastupiti Dixieland band Čakovec, Ana Labazan Brajša i Jurica Kapun.

Ostavi komentar