Preminuo je fra Bono Zvonimir Šagi omiljeni i skromni kapucin

fra Bono Zvonimir Šagi
Fra Bono Zvonimir Šagi Foto: Varaždinska biskupija

Član Hrvatske kapucinske provincije svetog Leopolda Bogdana Mandića, fra Bono Zvonimir Šagi, preminuo je u ponedjeljak 16. studenoga u 21.42 sati u 88. godini života i 63. godini svećeništva, objavlejno je na službenim stranicama Varaždinske biskupije.

Nakon što se prije nekoliko dana vratio iz varaždinske Opće bolnice gdje se 21 dan liječio od COVIDA-19, u ponedjeljak 16. studenoga hitno je odvezen nazad u bolnicu gdje je navečer nažalost preminuo od embolije pluća.

Fra Bono Šagi rođen je u Brodarovcu nedaleko Maruševca, u Župi svetog Jurja mučenika, 11. prosinca 1932. godine od oca Stjepana i majke Ane rođene Bunić.
U kapucinski red stupio je 17. rujna 1950. u Varaždinu, doživotne redovničke zavjete položio je u Zagrebu 4. listopada 1955., za svećenika je zaređen 2. studenoga 1958. u Varaždinu, a svoju mladu misu imao je 9. studenoga 1958. u Maruševcu. Diplomirao je teologiju 1959. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Svećeničku službu započeo je kao vjeroučitelj u Župi sv. Mihaela u zagrebačkoj Dubravi 1958. – 1961. Nakon što je ukinut vjeronauk u školi, prvi je u Zagrebu organizirao redovni tjedni vjeronauk u župi za srednjoškolce i studente. U više mandata bio i gvardijan Kapucinskog samostana u Varaždinu.
Fra Bono je autor više stotina stručnih, znanstvenih, publicističkih članaka i eseja iz područja pastoralne teologije, suvremene kršćanske duhovnosti, praktične problematike redovništva i socijalnog nauka Crkve. Napisao je 17 knjiga

Ovog omiljenog, skromnog i samozatajnog kapucina pamte generacije Varaždinaca, ne samo župljana Svetog Vida, već i mnogo širi krug vjernika. Njegove duboke i poticajne propovijedi, ali prije svega ljudska toplina, susretljivost i riječi ohrabrenja, ostat će u sjećanjima mnogih sugrađana.

Ostavi komentar