Predsjednik Milanović: Antivaksere ne podržavam, a Vlada je dovela do toga da se skupljaju potpisi za referendum

Predsjednik Republike Zoran Milanović neće dati svoj potpis na inicijativu za referendum koju je pokrenuo Most i tvrdi kako su Vlada i HDZ odgovorni što je uopće došlo do pokretanja referenduma jer Hrvatskom već godinu i pol dana vlada stožerokracija.

Na pitanje novinara hoće li dati potpis za referendum, Predsjednik je odgovorio – „ne, neću“.

„Ali Vlada i HDZ su, na žalost, doveli do toga da se skupljaju potpisi za izmjenu Ustava da bi ono što je jasno svakome, osim HDZ-u i Plenkoviću, bilo jasno i njima. Sami su se doveli u tu situaciju. Nisam tu da navijam, moj stav je od početka isti. Ovo što se sada radi je na tragu onoga što govorim godinu i pol dana“, rekao je predsjednik Milanović u Komiži. Isto tako, jasno je poručio kako nije antivakser. „Antivaksere ne podržavam, među prvima sam primjerom pokazao da se treba cijepiti“, podsjetio je, stoji u priopćenju Ureda predsjednika.

Novinarima je iznio svoje viđenje pokrenutog referenduma. „Referendum ima dva segmenta. Prvi je ustavno pitanje oko čl. 17 kada se odlučuje o privremenoj suspenziji ljudskih prava i sloboda. Ustav je i dosad bio vrlo jasan, svima osim HDZ-u i nekolicini ustavnih sudaca. I to je
inicijativa da se Ustav još dodatno iskristalizira – kao u situaciji kada Sabor mora dvotrećinskom većinom dati mandat nekom tijelu, stožeru na primjer – da se tu priključi, pored prirodnih katastrofa, i pandemija.

Za one koji se prave da im nije jasno, da im bude jasnije. To je taj prvi dio referenduma, koji će ovisiti o tome hoće li inicijatori prikupiti dovoljno potpisa. I ako skupe, taj referendum će vjerojatno uspjeti“, rekao je Predsjednik Republike.

Prema njegovim riječima, drugi dio referenduma, zakonodavne izmjene, nije najsretnije smišljen. „Mislim da se zadire u odnos zakonodavne i izvršne vlasti i da bi Ustavni sud mogao ta referendumska pitanja proglasiti nedopuštenima“, pojasnio je i dodao kako prvi dio referenduma, koji se tiče izmjene Ustava, ni Ustavni sud ne može proglasiti nedopuštenim.

„Dakle, ako se na referendumu mijenja ili dopunjava Ustav, onda to ni Ustavni sud, ni Vlada, ni Sabor ni ja nemamo pravo komentirati. To se usvoji ili ne usvoji na referendumu i automatski postaje dio Ustava“, rekao je.

Ostavi komentar