Predala nekoliko desetaka tisuća kuna muškarcu koji se predstavio kao policajac

policajac-policija (1)

Iz PU međimurske stiglo je priopćenje koje u nastavku objavljujemo: 

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu od 89-godišnjakinje zbog kaznenog djela prijevare počinjenog na njenu štetu.

Iz zaprimljene prijave proizlazi kako je oštećenu početkom prosinca ove godine putem telefona kontaktirao nepoznati muškarac, koji se pritom predstavio kao policijski službenik. Tijekom razgovora uspio je oštećenu uvjeriti kako je novac koji čuva kod kuće, potrebno provjeriti zbog provođenja kriminalističkog istraživanja kaznenog djela krađe. Objasnio joj je da će na njenu adresu stanovanja doći njegov kolega, koji će preuzeti novac te ga provjeriti. Ne sumnjajući u njihovu vjerodostojnost i dobre namjere, oštećena je predala nekoliko desetaka tisuća kuna nepoznatom muškarcu, koji se predstavio kao policajac zadužen za provjeru novčanica. Nakon što je preuzeo novac prevarant se više nije vratio te je oštećena shvatila da je žrtva prijevare zbog čega je događaj prijavila policiji.    

Kriminalistička istraživanja se nastavljaju kako bi se utvrdile sve okolnosti ovog događaja i otkrio počinitelj.

U nekoliko navrata upozorili smo žitelje Međimurske županije na pojavu prijevara osoba starije životne dobi. I ovaj događaj dobar je povod da ponovno upozorimo i savjetujemo građane kako ne bi postali žrtve prevaranata.

Prevaranti sve češće dolaze na kućne pragove nudeći razne usluge i proizvode, a  nerijetko navode kako obavljaju razne službene poslove lažno se predstavljajući kao policajci, djelatnici raznih inspekcijskih službi, HEP-a, HRT-a i slično. Naši stariji građani u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor te time postaju žrtve prevaranata.

Stoga, savjetujemo svim našim građanima da ni kom slučaju bez dobre prethodne dobre provjere ne dozvole nepoznatim osobama ulazak u njihov dom, a svaku sumnjivu situaciju i osobu da ODMAH prijave policiji, pozivom na 192.   

Ujedno, svima koji se brinu o našim starijim žiteljima savjetujemo da ih opetovano upozoravaju na takve i slične prijevare te im ukazuju na potrebu samozaštitnog ponašanja.

Ostavi komentar