Poznati varaždinski “mračni pripovjedač”, Kristijan Petrović donosi zanimljivo predavanje o zmajevima!

Kristijan Petrović
Kristijan Petrović

Poznati varaždinski “mračni pripovjedač”, Kristijan Petrović, iz bogate škrinje priča za vas je odabrao jednu pod nazivom Historia draconum ili Povijest zmajeva u sklopu koje će vas upoznati s tim fantastičnim stvorenjima i njihovom mitologijom.

Predavanje će se održati povodom Noći muzeja, 28. siječnja s početkom u 19 sati u prostoru Palače Međimurskog turizma, nakon čega svi posjetitelji mogu besplatno pogledati izložbu. Ulaz je besplatan i samo uz covid-potvrde.

Tko su zmajevi? 

Za njih kažu da su hodali zemljom davno prije ljudi. Neki su od njih i sami bili prisutni pri stvaranju svijeta, a tijekom vremena su ih upoznali svi narodi. U Grčkoj su im se suprotstavljali junaci i bogovi, u Rimskom Carstvu su progovorili i dobili prva imena. Kelti su im se obraćali da bi naučili ono što nisu znali, a Anglosaksonci su strepili od samog spomena njihova imena.

Živjeli su na vrhovima planina, u pećinama, šumama, bespreglednim podzemnim hodnicima kao i u tihim podvodnim dubinama. Njihov je napad bio brz i nemilosrdan. Zamjetno čujan lepet ogromnih krila nagovještavao je kaos i vatru koja bi uništila čitava sela, a s njima i ljude, stoku, usjeve. Nemalo su puta bili postavljeni kao čuvari nekog blaga koje su ljubomorno čuvali. Ponekad su preusmjeravali tok rijeke, a ponekad bi branili prilaz jedinom izvoru pitke vode. Katkad su izazivali potrese.

Zapisi o zmajevima pojavljuju se još na babilonskim glinenim pločama, a tijekom stoljeća su ih opisivali i svi ostali. Svakako su bili prisutni i u slavenskoj mitologiji pa se tako i danas još tu i tamo može čuti pokoja priča o tim stvorenjima koja hiberniraju ispod mnogih gradova Hrvatske. Tako se na primjer Međimurska županija može pohvaliti po svemu sudeći, najvećim brojem zmajeva koji drijemaju ispod gradova i općina. Zovu ih pozoji.

Ostavi komentar