Počela proizvodnja eurokovanica: građani će moći do kovanica od 1. prosinca

Foto: HNB

U Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji u ponedjeljak je svečano obilježen početak proizvodnje hrvatskih eurokovanica, kojem su nazočili predsjednik Vlade Andrej Plenković i guverner HNB-a Boris Vujčić, koji je izvijestio da se do kraja godine planira otkovati oko 420 milijuna eurokovanica, prenosi HRT

U minuti se proizvede između petsto do osamsto kovanica.

HRT-ova novinarka Silvana Skočajić kazala je u podnevnom Dnevniku da cijela proizvodnja izgleda doista impresivno, šest preša trenutno radi u Hrvatskoj kovnici novca u Svetoj Nedelji, gdje u minuti mogu proizvesti između petsto do osamsto kovanica.

Dnevni kapacitet same tvornice je četiri milijuna kovanica, a sedamdesetak djelatnika radi u tri smjene.

Građani  će moći do eurokovanica tek 1. prosinca

Zanimljivo je da se pločice za same kovanice nabavljaju u drugim europskim zemljama, putem natječaja. Alat koji je namijenjen za izradu kovanica, proizveden je u Hrvatskoj tzv. tvornici novca eurokovanica.

Građani će sami moći nabavljati eurokovanice tek 1. prosinca, dok će HNB-a opskrbljivati banke već od listopada.

Novčanice na raspolaganju već u rujnu

Novčanice će biti na raspolaganju već u rujnu.

Još jedna zanimljivost – kao što se novčanice kune ne proizvode u Hrvatskoj, tako se ne proizvode ni novčane eura, nego se putem natječaja HNB-a odabire najbolji ponuđivač i onda se proizvode u drugim europskim zemljama.

Plenković: U ovim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone

Upravo smo stekli uvid kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura, izjavio je predsjednik Vlade nakon obilaska proizvodnog pogona.

Dodao je da od 1. siječnja Hrvatska postaje članica euro područja, što znači da do tada “trebamo završiti sve logističke aktivnosti i pripreme za zamjenu hrvatskih kuna s eurom, što podrazumijeva i kovanje kovanica, kao i nabavljanje novčanica od strane HNB-a i to u dogovoru s drugim središnjim bankama ostalih članica EU-a”.

Rekao je da će zaposlenici Hrvatske kovnice novca potruditi da se posao dovrši na vrijeme, pri čemu je riječ o ogromnim količinama kovanog novca.

 

Vujčić: Kovanje je veliki logistički napor

Kako je istaknuo guverner Hrvatske narodne banke (HNB), proizvodnja je počela prošli tjedan nakon konačne odluke o članstvu Hrvatske u eurozoni, teći će u tri smjene, a cilj je da se do kraja ove godine otkuje oko 420 milijuna eurokovanica s nacionalnim motivima, dok je za iduću godinu planiran otkov njih oko 230 milijuna.

Na tržište se planira pustiti oko 3.700 tona kovanica, kao i oko 350 milijuna komada novčanica.

– To bi trebalo zadovoljiti potrebe za gotovinom i zamjenu kune 1. siječnja, izjavio je Vujčić, koji je siguran da će sve biti uspješno odrađeno.

Istaknuo je da je riječ o velikom logističkom naporu, koji prati i povlačenje sadašnjih kuna iz optjecaja. Tu je riječ o otprilike 1,1 milijardu komada kovanica te 500 milijuna novčanica, napomenuo je Vujčić.

Izvor: HRT

Ostavi komentar