Plenković predstavio mjere intervencije: Smanjuje se PDV na plin, hranu, uloške…

Foto: VladaRH

Vlada RH odlučila je intervenirati s novim mjerama kako bi spriječila poskupljenja struje i plina koji bi u protivnom mogli narasti za 23 % za struju, odnosno 79 % za plin.

Paket mjera koje je Vlada predstavila na sjednici Sabora vrijedan je 4,8 milijardi kuna, prenosi Vecernji.

Paket mjera odnosi se na kućanstva, poljoprivrednike i poduzeća.

Također se raspravljalo o cijenama tampona i higijenskih uložaka. Stope PDV-a u tom slučaju mogle bi se smanjiti s 25 % na 13 %.

– S ovim mjerama značajno ublažavamo rast cijena plina i struje, rast cijena hrane. Ovaj je paket univerzalan, solidaran i posebno usmjeren na najosjetljivije. On će po treći veliki put pridonijeti i očuvanju radnih mjesta i kupovnoj moći. Očekujemo rast BDP-a, a vidjeli ste prognoze Komisije, imat ćemo dvoznamenkasti rast, ovaj paket mora pridonijeti nastavku tog trenda – rekao je premijer Andrej Plenković.

Smanjenje PDV-a do 1. ožujka 2023.

– PDV će se sniziti s 25 posto na 13 posto na plin i toplinsku energiju, izjednačit će se PDV na plin, struju i toplinsku energiju. Smanjujemo PDV na plin s 25 na 5 posto od 1. travnja 2022. do 1. ožujka 2023. PDV na palete, briket, sječku i ogrjevno drvo spuštamo s 25 na 13 posto. Da bismo olakšali našim građanima, idemo i sa smanjenjem stope PDV-a na hranu. Sada s postojeće stope od 13 posto na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, troškove u poljoprivredu, spuštamo s 13 na 5 posto. Dodatno ulazimo i u dio mliječnih proizvoda, smanjujemo s 25 na 5 posto stopu na maslac i margarin. Smanjujemo stopu PDV-a i na higijenske uloške i tampone s 25 na 13 posto. Smanjuje se i ulaznice za sportske, kulturne priredbe s 25 na 5 posto – pojasnio je Plenković.

Pomoć umirovljenicima

Umirovljenici će dobiti i jednokratnu naknadu od 400 do 1200 kuna, a socijalne naknade za električnu energiju i plin povećat će se na mjesečnoj bazi na 400 kuna.

Premijer Plenković smatra da je globalni porast cijena uzrokovala covid kriza, ali i smanjena proizvodnja plina u Europi.

Ostavi komentar