Ove godine obilježavamo 350. obljetnicu smrti Zrinskog i Frankopana

Ove se godine navršava 350. obljetnica mučeničke smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana (30. 4. 1671., Bečki Novigrad – 2021.), kao i 10. spomendan – Dan pogibije Zrinskog i Frankopana. Zrinska garda Čakovec ujedno obilježava 20. obljetnicu osnutka i djelovanja (30. 4. 2001.). Vezano uz ove obljetnice održat će se više programa kako bi se na dostojan način prisjetili zbivanja uz Zrinske i Frankopane koja su obilježila značajan diohrvatske povijesti i potaknula druga događanja.

Jedan od programa bit će u nedjelju 25. 4. 2021. u Prelogu.

Naime, nakon osnivanja i opremanja povijesna postrojba Zrinska garda Čakovec svoj je prvi javni nastup imala 25. travnja 2003. godine upravo u Prelogu. Tada je postrojem Zrinske garde zapovijedao prvi gardin zapovjednik Mladen Obadić, a na trgu pred župnom crkvom u nazočnosti mnogobrojnih građana i uzvanika predan je prvi puta prijavak uz pozdrav “Navik on žiivi ki zgine pošteno” nadzapovjedniku Alojziju Šestanu.

U prigodi 18. obljetnice od tog događaja održat će se u Prelogu mimohod gardista Zrinske garde Čakovec središtem grada koji započinje u 9:30 sati, završit će okupljanjem u 10:00 sati na trgu pred župnom crkvom, a u 10:15 gardisti će se postrojiti u prigodni špalir na ulazu u crkvu prije podnevne mise.

Na ovaj se način želi podsjetiti na početke osnivanja i javnog djelovanja Zrinske garde Čakovec te zahvaliti svima koji su od početka i kroz čitavo vrijeme pomagali i sudjelovali u radu Zrinske garde Čakovec, posebno svima iz područja grada Preloga i ovog dijela lijepog našeg Međimuirja.

Na žalost, niti ove godine neće se moći održati već tradicionalna smotra povijesnih postrojbi u Čakovcu. Zbog toga će se održati polaganje vijenaca kod spomenika Oproštaj u dvorištu Zrinskoga grada, a gardisti će sudjelovati i u drugim programima kojima se uz ovaj nadnevak obilježava i Dan Međimurske županije.

Kako će i ove godine radi mjera sigurnosti zbog oštećenja nastalih u potresima izostati misno slavlje u Zagrebačkoj prvostolnici u prigodi 350. godišnjice smrti Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana Zrinska garda Čakovec je uz suglasnost Ureda zagrebačkog nadbiskupa sa rektoratom katedrale dogovorila mogućnost polaganja vijenaca kod bista Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana u katedrali.

Polaganje vijenaca i svijeća bit će u petak 30. 4. 2021. u 16 sati nakon čega će biti i prigodna molitva koju će predvoditi rektor katedrale.

Uz Zrinsku gardu Čakovec vijence će položiti izaslanstva Hrvatskog sabora, Međimurske županije, Grada Čakovca, Grada Zagreba, Općine Zrinski Topolovac, Ministarstva obrane, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske, Družbe „Braća Hrvatskoga Zmaja“, te Zavičajnog društva Međimurje Zagreb. Broj sudionika je zbog mjera ograničenja radi pandemije koronavirusom ograničen.

Na zamolbu Zrinske garde Čakovec pokroviteljstvo proslave 10. spomendana prihvatio je predsjednik Hrvatskog sabora g. Gordan Jandroković.

U tijeku su i dogovori za moguće polaganje vijenaca kod novog spomenika Petru Zrinskom i Franu Krsti Frankopanu, koji je prije dvije godine u Bečkom Novigradu postavila Zrinska garda Čakovec.

Ostavi komentar