Otvoren je novi suvremeni muzej u Čakovcu Riznica Međimurja!

Danas je otvoren suvremeni muzej nematerijalne baštine pod nazivom Riznica Međimurja, a kako bi muzejska postava bila što atraktivnija opremljen je inovativnim digitalnim prikazima, hiperrealističnim skulpturama povijesnih likova i povijesnim replikama oružja. 

Sve to bi trebalo doprinijeti tome da ovaj muzej postane velika međimurska, hrvatska i svjetska povijesna te turistička atrakcija koju bi trebale posjećivati tisuće posjetitelja svaki mjesec.

Oni koji se brinu za opremanje devet muzejskih jedinica na čelu s Mašom Hrustek Sobočan, ravnateljicom MMČ-a mogu biti vrlo ponosni na visoki nivo najmodernijoj muzejske postave novog doba.

Posjetitelji će već od večeras osim priča o velikim povijesnim ličnostima poput obitelji Zrinskih i drugih moći upoznati i s umijećem izrade tradicijskih božićnih jaslica i tradicijskog nakita. Moći će vidjeti repliku čardaka na rijeci Muri, dravske šajke, a na vrlo atraktivan način upoznat će se i s legendom o zmaju Pozoju.

Reljefe, makete te posebne likovne i grafičke obloge prostora Muzeja nematerijalne baštine, poput makete Starog grada i „drvo svijeta“ osmislio je mladi čakovečki akademski kipar Matija Filo u suradnji s muzejskim stručnjacima i aktivnim nositeljima vještina zaštićenog nematerijalnog dobra.

Muzej su posjetili župan Matija Posavec, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Zdravko Zima, te ostali uvaženi gosti.

Dio atmosfere pogledajte u nastavku!

Cijelu galeriju pogledajte OVDJE!

Foto: Zlatko Vrzan

Video: Dora Vadlja

 

Ostavi komentar