Očekuje li nas sutra skuplje ili jeftinije gorivo?

andrej plenković
Foto: Vlada RH

Vlada Republike Hrvatske na današnjoj je sjednici odlučila da se cijene goriva oslobađaju, da se ukida ograničenje najviše cijene naftnih derivata. 

Premijer Plenković poručio je da je Vlada pravovremeno reagirala na podizanje cijena benzina i dizela, a zahvaljujući toj reakciji spriječen je udar na standard građana i gospodarstvenika, prenosi Vlada Republike Hrvatske.

– Ovom pravovremenom Uredbom napravili smo odličan potez, kojeg su neke zemlje slijedile. Sada, s obzirom na načela slobode tržišta i u promijenjenim okolnostima, Uredbu stavljamo van snage. Važno je da naši građani i gospodarstvenici znaju da imamo ovakav alat i mehanizam u rukama, u slučaju da je to potrebno zaštitit ćemo ih ponovo, poručio je.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić podsjetio je da je zbog velikog porasta maloprodajnih cijena naftnih derivata Vlada prije gotovo dva mjeseca donijela uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena i naftnih derivata.

– S obzirom da je došlo do pada cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, što bi se odrazilo na cijene od sutrašnjeg dana, od utorka, potrebno je donijeti Uredbu o prestanku važenja ove Uredbe, kako bi trgovci mogli ponovno formirati cijene slobodno, kazao je ministar.

Naglasio da su donošenjem Uredbe definitivno stabilizirali uvjeti na domaćem tržištu, ali i očekivanja krajnjih kupaca i javnosti te da je Uredba u potpunosti ispunila cilj svog donošenja.

Nadamo se da ovakvih situacija neće doći ubuduće, ali ako hoće, Vlada će pravovremeno reagirati, zaključio je ministar Ćorić.

Ostavi komentar