OBITELJ COLARIĆ iz Novog Sela Rok oporavlja se od požara kuće

Jurica Colarić
Jurica Colarić

Jurica i Marijana Colarić iz Novog Sela Rok još se oporavljaju od požara gornjeg kata kuće koji ih je pogodio sredinom prosinca. Uz pomoć dobrih ljudi koji su nesebično uskočili složeno im je potkrovlje kuće koje je u cijelosti bilo uništeno. 

Nažalost, to im nije bilo prvi puta da su se oči u oči susreli s vatrom, naime prije tri i pol godine zapalio im se dimnjak. Posjetili smo ih u njihovom domu u kojem žive s dvoje djece Martom i Davidom. Danas veliku pozornost usmjeravaju na prevenciju kako se takvo što ne bi ponovilo. 

– 16. ožujka 2016. godine zahvatio nas je požar dimnjaka, sjećamo se tog požara kao da je bilo jučer. Imali smo dimnjak od inox čelika. Problem je bio što je dimnjak propustio, te je zahvatio krov kuće. Nakon požara smo ga zamijenili zidanim koji je bolji, pogotovo za centralno grijanje. Ironično je bilo što nas je deset dana prije požara posjetio dimnjačar, prisjetio se Jurica Colarić koji je ujedno i vatrogasac u dobrovoljnom društvu. 

Kod dimnjaka obitelji Colarić utvrđeno je da je problem bila čađa koja je stvarala naslage, te se na kraju i zapalila. Misle da je problem bio i u tome što su osim na drva, palili i kocenje. Kad su gradili kući 2010. godine, inox dimnjak je bio znatno jeftiniji od zidanog, pa su se tako odlučili za tu varijantu. 

– Danas više nije velika razlika u cijeni. Mi smo se opekli na svojoj koži, tako da smo onda sve zamijenili. Imamo centralno grijanje s kojim pod ruku bolje ide zidani dimnjak, a i opreza nikad dosta, složili su se supružnici Jurica i Marijana. 

Obraćaju veliku pozornost na prevenciju i čišćenje. Peć se čisti skoro svaki drugi dan te čak naprave provjeru kad dimnjačar ode. 

FOTO: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar