Obilježavanje velikog jubileja Ekonomske i trgovačke škole započelo izložbom

Foto: MŽ
Foto: MŽ

Ekonomska i trgovačka škola Čakovec jedna je od nastarijih škola u Međimurju, a svoj veliki jubilej – 100 godina postojanja škole, obilježava nizom aktivnosti.

Prvi u nizu događaja je dokumentarna izložba „Stoljeće Ekonomske i trgovačke škole“ koja je postavljena u dvorani Scheier, a službeno je otvorena 11. studenog.

„Sto godina velika je brojka. Svake godine roditelji nam iznova daju povjerenje da odgajamo i podučavamo njihovu djecu, a to povjerenje veliki nam je motiv i poticaj za rad. Stotinjak generacija prošlo je školom, a bogatim i zanimljivim aktivnostima koje smo pripremili nastojali smo zaokružiti veliko poglavlje naše škole i predstaviti naše bogatstvo javnosti.“, poručila je ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković-Kukolić.

Autorica izložbe je profesorica arheologije i povijesti Ivana Puzak. Izložba prikazuje rad, aktivnosti i postignuća Ekonomske i trgovačke škole Čakovec kroz sto godina djelovanja. Uz kronološki slijed, ujedno i tematski prikazuje najznačajnije trenutke strukovnog obrazovanja. Više od 250 izložaka iz školske arhive i osobne ostavštine pojedinaca uz mnogobrojne fotografije dočaravaju život u proteklom vremenu. Stari udžbenici, bilježnice, svjedodžbe, „šalabahteri“, školska torba, kuta, maturalna haljina, suveniri s putovanja bivše će učenike i djelatnike vratiti u prošlost, a mladima i široj javnosti predstaviti dio ne tako davne povijesti Čakovca.

Čestitke na 100. obljetnici postojanja škole uputila je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i kulturu Međimurske županije Blaženka Novak, a izložbu je otvorio najstariji živući učenik škole Ivan Petriš. Izložba se može razgledati do 25. studenoga 2021. godine, svakog radnog dana od 9 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 13 sati, objavljeno je na internet stranici Međimurske županije.

Ostavi komentar