„Nikad se nisam toliko sramio svoje zemlje“

Foto: Pixabay: Ilustracija: Rat u Ukrajini

Danas je 89. dan ruske agresije na Ukrajinu. Diplomat Boris Bondarev, savjetnik ruske misije pri uredu UN-a u Ženevi, kritizirao je rusko ministarstvo vanjskih poslova, u kojem je radio 20 godina, zbog sve veće “razine laži i neprofesionalizma”, izvještava organizacija za zaštitu prava UN Watch. U izjavi koju je podijelio direktor organizacije Hillel Neuer, Bondarev je uz ostalo  poručio:

– Dvadeset godina svoje diplomatske karijere vidio sam različite zaokrete naše vanjske politike, ali nikad se nisam toliko posramio svoje zemlje kao 24. veljače ove godine. Agresivni rat koji je Putin pokrenuo protiv Ukrajine, a zapravo protiv cijelog zapadnog svijeta, nije samo zločin protiv ukrajinskog naroda, već i, možda, najteži zločin protiv naroda Rusije.

Oni koji su osmislili ovaj rat žele samo jedno – zauvijek ostati na vlasti, živjeti u pompoznim neukusnim palačama, ploviti na jahtama usporedivim po tonaži i cijeni s cijelom ruskom mornaricom, uživajući u neograničenoj moći i potpunoj nekažnjivosti. Da bi to postigli, spremni su žrtvovati onoliko života koliko je potrebno. Tisuće Rusa i Ukrajinaca već su umrle samo za to – poručio je Bondarev.

Zaključio je da je rad ministarstva vanjskih poslova posljednjih godina postao “jednostavno katastrofalan”, te dao ostavku.

Rusija je vjerojatno pretrpjela sličan broj žrtava u prva tri mjeseca svoje invazije na Ukrajinu kao i Sovjetski Savez tijekom devetogodišnjeg rata u Afganistanu, priopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva, piše CNN.  Pretpostavlja se da je do sad u borbama u Ukrajini  stradalo  blizu 30.000 ruskih vojnika. Smatra se da je to rezultat loše taktike i pogreške vodstva na svim razinama. Glavni  štab ukrajinske vojske objavio je da je ruskoj vojsci od početka rata u Ukrajini ubijeno 29.200 vojnika, uništeno 1293 tenkova, 3166 oklopnih vozila, 204 aviona i 170 helikoptera.

Predsjednik Volodimir Zelenski je kako je najavljeno govorio čelnicima zemalja G7 te ponudio da svaka od zemalja preuzme obnovu neke ukrajinske regije ili grada. Dosadašanje štete zbog ruske agresije u Ukrajini procijenjene su na 500 milijardi eura. Za obnovu Ukrajine već su se se javile četiri zemlje.

Govoreći o žrtvama rata, Zelenski je na ukrajinskoj TV rekao je da bi stotinjak Ukrajinaca moglo umrijeti svaki dan tijekom nastavka borbi na istočnom dijelu zemlje. Do danas je pokrenuto oko 13.000 istraga o ratnim zločinima ruskih snaga u Ukrajini. Samo u raketiranju sela Desna kod Černihiva poginulo je 87 Ukrajinaca.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak odbacio je prekid vatre  i rekao da Kijev neće prihvatiti bilo kakav dogovor s Moskvom koji bi uključivao ustupanje teritorija. “Rat neće prestati. Samo će biti stavljen na pauzu na neko vrijeme”, rekao je i dodao da bi Rusija uzvratila jače čim bi pregrupirala snage.

Poljska ministrica za klimu Anna Moskwa rekla je da je njezina zemlja odlučila raskinuti međuvladin sporazum s Rusijom u vezi s plinovodom Yamal iz 1993. godine.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Rusija mora “platiti dugoročnu cijenu” za svoje “barbarstvo u Ukrajini” u smislu sankcija koje su uvele SAD i njihovi saveznici. Na pitanje hoće li SAD braniti Tajvan ako ga napadne Kina, predsjednik je rekao da hoće, piše BBC. Kina je odmah oštro uzvratila, uz naglasak da je pitanje Tajvana unutrašnje pitanje Kine.

Ruski  21-godišnji zapovjednik tenka izjasnio se krivim i priznao da je ubio Šelipova nakon što mu je naređeno da ga ustrijeli. Sudac Serhij Agafonov je rekao da je Šišimarin, izvršavajući “kriminalnu zapovijed” vojnika višeg čina. Osuđen je na doživotni zatvor.

Bivši šef britanske tajne obavještajne službe MI6. Sir Richard Dearlove između 1999. i 2004., smatra da će ruski predsjednik Putin do početka iduće godine završiti i medicinskoj ustanovi zbog bolesti, On je uz ostalo prognozirao: – Mislim da će on nestati do 2023. godine. Vjerojatno će u sanatorij, iz kojeg neće izaći kao vođa Rusije. To je način da se stvari pomaknu dalje bez državnog udara”. On smatra da bi tajnik Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev mogao preuzeti kontrolu nakon Putinovog odlaska.

Istočno bojište

Ukrajinske trupe trenutno pokušavaju obraniti istočni grad Sjeverodonjeck koji je napadan s više strana. Ruske snage koriste i bombardiranja zrakoplovima, kao i nova oružja, tako laki tenk Terminator, a i takozvane bačvaste bombe korištene u Siriji. To  su stvari primitivne bačve punjene jakim eksplozivom koje uništavaju prostor u krugu od oko 500 metara.

Ruske snage napadaju  i grad Liman, koji je prije rata imao 20.000 stanovnika, nastojeći potisnuti ukrajinske snage i otvoriti put prema Sevrodonejcku i Slavjansku.  Ukrajinske snage dobro se drže, dok ruske snage u nemoći da zauzmu veće prostore razaraju gradove i sela po metodi spaljene zemlje.

Jedina bolnica u Severodonjecku koja radi u gradu ima samo tri liječnika i zalihe za 10 dana, rekao je guverner pokrajine Luhansk Serhij Hajdaj.

Misija Svjetske zdravstvene organizacije u Ukrajini objavila je na Twitteru da je “provjerila 30 dodatnih napada na zdravstvenu skrb” u zemlji. “Do 23. svibnja u Ukrajini je potvrđeno 248 napada na zdravstvenu zaštitu. Ovi su se napadi dogodili između 24. veljače i 19. svibnja i prouzročili su 75 smrtnih slučajeva i 59 ozlijeđenih. Zdravstvena skrb nikada ne smije biti meta”.

Zarobljenicima iz Azovstala i Mariupolja će suditi tribunal u separatističkom Donjecku, piše The Guardian pozivajući se na ruski Interfax. Vođa proruskih separatista u Donjecku rekao da je donesena odluka prema kojoj će svim ratnim zarobljenicima iz čeličane Azovstal suditi sud u Donjeckoj Narodnoj Republici. “Zarobljenici iz Azovstala nalaze se na području Donjecke Narodne Republike. U planu je i organiziranje međunarodnog suda na teritoriju Republike”, kazao je Denis Pušilin.

Ostavi komentar