Natjecanje među međimurskim DVD-ima ili istinska potreba?

općinsko vijeće kotoribe
Navalno vatrogasno vozilo preskupo za proračun Općine Kotoriba

Zadnja sjednica Općinskog vijeća Kotoribe, za razliku od većine dosadašnjih koje su prolazile praktički u revijalnom tonu, izbacila je na svjetlo dana temu koja je u središtu interesa većini naših općina, ali i javnosti. Poteglo se pitanje nabavke novog, skupog navalnog vozila za potrebe tamošnjeg DVD-a čija se cijena kreće oko 2 milijuna kuna.

– Naše navalno vozilo koji je starije od 40 godina neispravno je i nalazi se u garaži DVD-a, naglasio je Stanko Vugrinčić predsjednik DVD Kotoriba, ujedno i predsjednik Općinskog vijeća Kotoribe. Prilikom nedavne intervencije na gašenju požara u Donjem Vidovcu, došlo je do kvara na pumpi za dobavu vodu.

Pri tom je vijećnike podsjetio kako je još lani raspisana javna nabava za kupnju novog navalnog vozila. No, zbog navedene niske cijene nije bilo ni jedne ponude, pa vatrogasci nisu došli do svog željenog vozila. Novi pokušaj preko direktne pogodbe na leasing uz obavezno učešće.

-Uspjeli smo doći do dvije ponude, jednu od 1.9 milijuna kuna na kredit od 5 godina i mjesečnu ratu od oko 25 tisuća kuna, te učešćem od 400.000 kuna. Druga ponuda, bila je oko 2,5 milijuna kuna sa sličnom ratom i učešćem od 30% vrijednosti vozila. No, načelnik Općine Ljubomir Grgec nije to odobrio, pojasnio je tijek neuspjele nabavke predsjednik DVD-a Vugrinčić.

Idemo u kupnju, ali onu realnu

Načelnik Grgec se pravdao kako je to preveliki iznos za Općinu uz obrazloženje kako ne može unaprijed reći kako će se u narednom razdoblju puniti proračun.

– Država jednom mora raščistiti i reći što je DVD, a što JVP, kazao je na kotoripskom vijeću  načelnik Grgec i u odlučnom tonu nastavio: Dok sjeverozapad Hrvatske mora kupovati cisterne, jugu zemlje se one deliju. Sramota da ni jedan naš DVD ne može dobiti jednu cisternu. Osim toga, u polju gdje imamo i najviše požara, navalno je vozilo beskorisno. Ono je dobro samo za naselje. Još se nek samo napiše da Grgec neda peneze i da budu onda svi pogoreli. Nisam protiv kupnje vozila, kupite jeftiniju cisternu koja stoji oko 720 tisuća kuna. Ako vam treba skupo navalno vozilo, onda se mora i država u to uključiti. Idemo u kupnju, ali realnu.

Naravno, Vugrinčića to nije zadovoljilo, već je načelniku poručio kako je on po zakonu  odgovoran za sigurnost od požara te da shodno programu ugroženosti koji je usvojen “lijepo piše da DVD Kotoriba mora imati navalno vozilo”.

Još je dodao kako vatrogasci ne žele biti odgovorni za posljedice te da će on, kao načelnik morati stati pred građane.

– Danas gasimo na primitivni način, nismo nemarni i ne želimo da mještani optužuju vatrogasce za eventualne propuste. Poslat ćemo i pismo građanima u kojem će se ograditi od bilo kakve odgovornosti, naglasio je na kraju predsjednik Vugrinčić.

Kako funkcioniraju međimurski DVD-i?

– Svaka naša općina i grad, po zakonu mora donijeti Procjenu ugroženosti za svoje područje koju izrađuju ovlaštena poduzeća, objasnio nam je Mario Medved, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije. U skladu s tom procjenom, onda se definira te nabavlja i kupuje oprema. Pri tome treba spomenuti kako u Međimurju postoje nekoliko vrsti dobrovoljnih vatrogasnih društava.

– Postoje središnja društva, dodaje, koja su van dosega JVP Čakovec, odnosno koja su udaljena 15 minuta i više od sjedišta postrojbe. Ona moraju imati 20 vatrogasaca s osobnom opremom koji imaju minimalno položeni ispit za vatrogasca, obavljeni liječnički pregled i naravno ostalu opremu i vozila u skladu sa definiranom procjenom ugroženosti.

Većina tih društava ima sklopljen i sporazum sa JVP, ali samo o osnivanju što ne znači da im profesionalci ne izlaze u susret.

S druge pak strane, oni DVD-i koji su u djelokrugu JVP, tj. nalaze im se u dometu do 15 minuta, ne moraju imati primjerice 20, već deset vatrogasaca zaduženih za provođenje mjera zaštite od požara. Vezano uz to, propisana je i oprema te vozni park.

Prema Zakonu, doznajemo od Maria Medveda, postoje 4 kategorije na osnovu kojih se financiraju vatrogasna društva. U prvu spadaju sredine s proračunom do 5 milijuna kuna koje izdvajaju 5% iz svog izvornog prihoda za redovnu djelatnost vatrogasaca. Za svaku povećanje proračuna od milijun kuna, izdvajanje se smanjuje za 0.1%. Druga kategorija su sredine s proračunom od 25.45 milijuna kuna koje moraju izdvojiti minimalno 3% svojih izvornih prihoda, a sa svakim povećanjem proračuna za 2 milijuna kuna, taj se iznos smanjuje za 0.1% itd.

Nadalje, mali postotak dobivaju i od požarnog osiguranja, tu su i prihodi od trgovačkih društava, građana, refundacija…

Sva ta sredstva koriste se za redovnu djelatnost i opremanje vatrogasnih društava koja, naravno u manjim sredinama ni izdaleka nisu dovoljna za svu onu opremu koju je Zakon propisao.

– Nažalost, to stoji pa se društva snalaze kako znaju i oni. Najčešće tu trpi vozni park jer se uglavnom kupuju starija vozila, naglašava Mario Medved. U pripremi je i novi zakon o vatrogastvu i mi se zalažemo da se u njega uvrsti, uz postojećih 300 milijuna kuna za Javne vatrogasne postrojbe i 137 milijuna kuna za središnja vatrogasna društva kao što su DVD Kotoriba, Sveta Marije i dr. Time bi se njima olakšala kupnja potrebne opreme i nabavka skupih vozila.

Kako ipak ne bi ispalo da cijeli vozni park pada na teret općina i gradova, država je predvidjela nekoliko programa pomoći, ali su to uglavnom “posudbe cisterni” iz robnih zaliha. Stoga to za naše međimurske vatrogasce i nije od neke prevelike velike koristi, pa se i dalje moraju oslanjati na svoje matične sredine.

Ostavi komentar