Naftne kompanije iskorištavaju situaciju, pa im pojedine države uvode porez na višak dobiti

Ilustracija: MOL-ova pumpa u Mađarskoj

Naftne kompanije u Njemačkoj trenutno zarađuju mnogo novca. Hoće li sada morati plaćati veći porez? Nakon stranaka Ljevice i Zelenih, o tome sada razmišlja i njemački SPD.

U drugim zemljama je već uveden “porez na višak dobiti”, piše N1 . Velika Britanija i Italija već su uvele takav porez, a za to je bila i Europska komisija.

Ljevica i dijelovi Zelenih već tjednima traže uvođenje “poreza na višak dobiti”. Čelnica Zelenih Ricarda Lang pojasnila je sredinom tjedna da je takav porez logičan korak “ako naftne kompanije očito iskorištavaju trenutnu krizu kako bi ostvarile ogroman profit”.

Savezni ministar financija Christian Lindner, međutim, odbacuje “porez na višak dobiti”. To bi “također utjecalo na proizvođače cjepiva, vjetro- i solarnih elektrana ili poluvodiča”, tvrdi političar vladajućih liberala.

Italija je jedan od pionira u uvođenju “poreza na višak dobiti”. U ožujku je ova zemlja usvojila porez na dodatnu dobit energetskih kompanija. U početku je on iznosio deset posto, a sada se na prihod od prometa naplaćuje 25 posto, ako je promet bar deset posto veći nego u istom razdoblju prethodne godine i iznosi više od pet milijuna eura. Prema procjenama, u državnu blagajnu će se, zahvaljujući tome, sliti oko šest i po milijardi eura.

I Mađarska je ostvarila dobit od energetskih kompanija i banaka naplatom zbog dodatnog ratnog profita. One će tijekom ove i naredne godine državi morati plaćati posebne namete. Vlada u Budimpešti se nada prihodu većem od dvije milijarde eura. “MI ne oduzimamo profit, nego njegov višak”, rekao je Marton Nagy, ministar za gospodarski razvoj.

S obzirom na visoke cijene energenata, i američka vlada razmatra uvođenje posebnih poreza za proizvođače nafte i plina kako bi taj novac dala siromašnijim građanima.

U ponedjeljak bi i naša vlada trebala donijeti neke odluke vezane uz zaštitu potrošača, zbog najavljenog drastičnog poskupljenja energenata za utorak. Što će to biti, vidjet ćemo.

Ostavi komentar