Misteriozna letjelica koja je napravila krater u tlu: Stigla iz Rumunjske, preko Mađarske!

Foto: Luka Stanzl, Pixsell
Foto: Luka Stanzl, Pixsell

Očevid nakon pada misteriozne letjelice u četvrtak kasno navečer, koja je na Jarunu koja je napravila krater promjera tri metra i dubine oko jedan metar, trajao je cijelu noć.

Iz Vlade su tijekom jutra potvrdili da je letjelica, prema dosad prikupljenim podacima, u hrvatski zračni prostor ušla iz smjera istoka prema zapadu, odnosno iz zračnog prostora Mađarske. Istu informaciju Jutarnji list je ranije dobio iz neslužbenih izvora. Iz Vlade su istaknuli da je letjela brzinom od 700km/h na visini od 1300 metara.

U tijeku je kriminalističko istraživanje u suradnji kriminalističke policije i vojne policije, a u koordinaciji sigurnosno-obrambenog sustava poduzimaju se i druge mjere, uključujući i međunarodnu suradnju, posebice s NATO savezom, kako bi se utvrdile sve okolnosti događaja, priopćili su iz Vlade.

Sve nadležne službe uključene su u istragu odmah po uočenju pada bezposadne letjelice vojnog tipa. U Vladi je jutros održan sastanak u Uredu vijeća za nacionalnu sigurnost nadležnih tijela sigurnosno-obrambenog sustava.

Prema neslužbenim informacijama, kako doznaje Jutarnji list, ni vojne ni civilne vlasti nisu locirale nepoznatu letjelicu u svom zračnom prostoru pa nisu uzbunili ni hrvatske vlasti. To je prilično nevjerojatna informacija s ozbirom na to da su, zbog ratnog stanja u Ukrajini, sve snage NATO-a u visokom stupnju pripravnosti.

Nešto više vjerojatno ćemo doznati na izvanrednoj pressici koju će ministar obrane Mario Banožić održati u 11 sati. Ministar je ranije rekao da se “provode istražne radnje”.

Premijer Andrej Plenković rekao je da je bespilotna letjelica ruske proizvodnje, ali da se još ne zna je li iz ruske ili ukrajinske vojske.

Potvrdio je da je stigla iz smjera Mađarske, a da je od mađarskog premijera Viktora Orbana doznao da je u Mađarsku stigla iz pravca Rumunjske. Također je rekao da je hrvatska strana kontaktirala Ukrajinu kako bi vidjeli imaju li oni podataka o letjelici.

Ostavi komentar