Među 12 članica EU i Hrvatska za uvođenje zelene putovnice do lipnja za lakši protok turista

putovanja
Sve je izvjesnije da ćemo moći putovati s tzv. zelenom putovnicom uz ostale dokumente.

Hrvatska i dvanaest članica Europske unije postigle su dogovor oko kriterija za izdavanje tzv. zelene putovnice koja bi u vrijeme pandemije olakšala protok turista.

Hrvatska, Austrija, Cipar, Danska, Francuska, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španjolska su se još krajem ožujka dogovorili o sedam kriterija za izdavanje zelene putovnice koja bi se trebala naći u primjeni najkasnije do početka lipnja, prenosi Poslovni dnevnik.

-Naš je cilj zelenu putovnicu brzo i po mogućnosti u jedinstvenom obliku primijeniti na razini EU-a, rekla je austrijska ministrica turizma Elisabeth Koestinger (Austrijska narodna stranka ÖVP) u razgovoru za agenciju APA. Ona je rekla kako se radi o pitanju opstanka za europski turizam.

Zelena putovnica preko QR koda odmah daje informaciju o tome je li nositelj cijepljen, testiran ili je prebolio koronavirus. Time je omogućena jednostavna i praktična primjena na području EU-a: od check-ina u zračnim lukama do posjeta seoskoj gostionici, rekla je austrijska ministrica turizma. Daljnji cilj je i usklađivanje primjene zelene putovnice s trećim zemljama. Lista s kriterijima je, kako je rečeno, predana na kontrolu Europskoj komisiji koja bi u sljedećim danima trebala donijeti odluku o primjeni.

 

 

 

Ostavi komentar