Međimurci koji rade u Austriji, Njemačkoj ili drugdje vani više ne moraju u samoizolaciju u Hrvatskoj

korona granica153
Granični prijelaz

Nema više odlaska u samoizolaciju prilikom dolaska naših državljana koji rade ili borave u inozemstvu u Hrvatsku. Prema odluci Stožera civilne zaštite hrvatskim državljanima omogućava se od subote 9. svibnja ulazak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo, uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

To znači da svi hrvatski državljani, pa tako i naši Međimurci koji rade u Austriji, Njemačkoj i drugim zemljama prilikom dolaska u Hrvatsku, više ne moraju ići u samoizolaciju koja je ranije trajala 72 sata, odnosno 14 dana.

Dodatno, kada postoje poslovni razlozi ili gospodarski interesi, ulazak u Republiku Hrvatsku, uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, omogućava se također:

– građanima država članica EU i članovi njihovih obitelji
– državljanima trećih zemalja koji u osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ
– osobama koje imaju pravo boravka na temelju drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize

Među izuzetke kojima je odobren ulazak, uz one ranije navedene, dodane su i osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, a svi oni mogu prelaziti državnu granicu uz pridržavanje općih i posebnih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Šef nacionalnog Stožera civilne zaštite i potpredsjednik Vlade Davor Božinović najavio je također da će se bilateralno razgovarati sa Slovenijom o dodatnom popuštanju za prijelaz granice, što bi u slučaju dogovora primjerice omogućilo našim državljanima primjerice odlazak u šoping i slično, odnosno obrnuto Slovencima odlazak u Hrvatsku.

– Mi ćemo sa Slovencima sjesti na nekoliko razina. Ja ću sjesti sa svojim kolegom, slovenskim ministrom unutarnjih poslova. Pripreme su u tijeku, moraju još sjesti i epidemiolozi i razgovarat ćemo kako da jedni drugima pomognemo, kazao je Božinović.

Inače, sada se u Sloveniju može ući na većim graničnim prijelazima koji su ostali otvoreni, no obvezna je sedmodnevna samoizolacija nakon koje je propisano provođenje testa na koronavirus, osim onih naših državljana koji su u tranzitu kroz tu zemlju, odnosno rade u Sloveniji i dnevno prelaze granicu zbog poslovnih obveza.

U Mađarsku se ne može ući, izuzev onih koji imaju zemljišta 40 kilometara od granice ili rade na drugoj strani granice. Ova mjera je uvedena nakon što su međimurski vinogradari koji imaju svoje vinograde u prekograničnog području apelirali da mogu prelaziti granicu.

 

Ostavi komentar