Matici hrvatskoj Ogranak Čakovec gradonačelnica Cividini uručila Povelju Grada Čakovca

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini uručila je na prigodnom prijemu Matici hrvatskoj – Ogranak Čakovec Povelju Grada Čakovca. Cijelo priopćenje donosimo u nastavku: 

Kako je pritom objasnila, Povelja ide u prave ruke kako se dodjeljuje prigodom 85. godišnjice osnivanja Pododbora Matice hrvatske u Čakovcu, kao priznanje za cjelokupni rad na zaštiti i promicanju nacionalne i regionalne povijesti, za nakladničku djelatnost kojom promiču lokalne autore i teme, znanstveni rad te svesrdnu potporu mladim umjetnicima. „Povelja se dodjeljuje i za kontinuirano promicanje i zaštitu kajkavskog dijalekta te za ukupni doprinos obogaćivanju društvenog i kulturnog života Čakovca i Međimurja“, rekla je gradonačelnica.

Ovo veliko priznanje, temeljem Odluke gradonačelnice Grada Čakovca, primila je delegaciju Matice na čelu s predsjednikom prof. Ivanom Pranjićem, uz prof. dr. Stjepana Hranjeca, ravnatelja Centra za kulturu Mursko Središće Zorana Turka te tajnika ogranka Tomu Blažeku.

– Ponosan sam, sretan i naprosto iznenađen ovom čašću. Hvala od srca što ste prepoznali napore svih onih koji sudjeluju u radu Matice, u stvaranju i održavanju naše kulture i svega kajkavskoga. Ova za nas nagrada, potvrda je našeg rada i dokaz da smo zaista jedan od najboljih ogranaka u cijeloj zemlji sa svojom nakladničkom djelatnosti od desetak knjiga godišnje, uz mnogobrojne tribine, koncerte, izložbe, susrete, znanstvene skupove i drugo, pritom je u svom obraćanju gradonačelnici rekao predsjednik čakovečkog ogranka.

– Posebno mi je drago kao bivšem predsjedniku ogranka, da je uz Povelju kao priznanje našeg rada, napokon Grad uveo i sufinanciranje djelatnosti Matice, ovo je bilo potrebno i mnogo ranije. Ovo je dokaz da nas gradonačelnica podržava na čemu zahvaljujem, ovo je iznimna čast, pritom je dodao prof. dr. Hranjec.

– Na ovaj način odajemo priznanje za rad svih prisutnih u Matici tijekom 85 godina, ali i kao dodatni poticaj za nove pothvate, s kojima će nas, sigurna sam, Matica zadužiti u budućnosti. Također, na njihovu inicijativu, odlučila sam u Proračunu Grada Čakovca za iduću godinu otvoriti posebnu stavku namijenjenu financiranju njihovih aktivnosti. Vjerujem da smo to kao grad u kojem djeluju i koji kulturno obogaćuju, dužni učiniti, dodala je gradonačelnica u svojim čestitkama.

Ogranak Matice Hrvatske u Čakovcu osnovan je 1936. godine, no nakon mađarske okupacije u 2. svjetskom ratu njen rad je zabranjen. 1962. na inicijativu Jože Skoka i Zvonimira Bartolića, djeluje u prostorima tadašnje Pedagoške akademije u Čakovcu, no njen je rad ponovno zabranjen 1972. godine nakon Hrvatskog proljeća. Svoje novo osnivanje bilježi u jeku demokratskih promjena 1989., a čakovečki ogranak obnovljen je 3. veljače 1990. godine. Od prvih dana, pa do danas djeluje sa svrhom promicanja nacionalnog i kulturnog identiteta u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak. Danas su jedan od najvećih i najvažnijih nakladnika knjiga i časopisa u Hrvatskoj.

– Veličina nacije može se iščitati iz činjenice koliko pažnje posvećuje svojoj povijesti i kulturi. U današnje vrijeme, kada se svijet ubrzano mijenja, malo je onih koji postoje cijelo stoljeće, uspješno djeluju, a pritom su i tim radom očuvali dio vrijedne povijesti i kulture te zadužili svoju zajednicu i buduće generacije. Matica hrvatska jedna je od takvih institucija, koja svakom svojom aktivnošću radi na očuvanju nacionalnih vrednota i povijesti, promicanju lokalne kulture i književnosti te, nama posebno važno, kajkavskog narječja. Ova Povelja veliko je hvala za sve što ste pridonijeli kulturnom i društvenom razvoju našeg grada i županije, naglasila je gradonačelnica Cividini.

Pritom su se prisutni zajednički prisjetili ključne uloge Matice u postavljanju Spomen-ploče na ulazni bedem Starog grada u Čakovcu povodom 300-te obljetnice pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, Spomenploče na rodnoj kući dr. Ivana Novaka u Macincu, na nebrojena izdanja važnih djela nacionalne književnosti i radova domaćih autora izašla pod njihovom palicom, a posebice Kajkavskog kolendara čiji je jubilarni 30. broj nedavno predstavljen u Čakovcu.

– Kalendar ima dugu tradiciju, došlo je do prekida no ponovno smo ga pokrenuli i danas slavimo kontinuitet izlaženja od 30 godina. On je popularno štivo koje se samo financira i u kojem uživaju brojni Međimurci, ali ga distribuiramo i u druge krajeve zemlje. Kolendar okuplja i mlade književnike, tekstopisce i pjesnike, pa sve pozivam da ga pročitaju, za kraj je rekao tajnik Blažeka.

Ostavi komentar