Marko Zeko – jedini međimurski rukometni sudac koji sudi 1. HRL za žene i muškarce

Tridesetogodišnji Marko Zeko iz Čakovca, odnosno Šenkovca gdje živi sa suprugom, jedini je danas međimurski je rukometni sudac koji sudi mušku 1. HRL (Sjever i Jug) te najjači rang kod žena 1. HRL za žene.

Rukomet je počeo trenirati sa nekih 8-9 godina nakon što je kratko vrijeme paralelno trenirao stolni tenis i rukomet. Međutim, kako to obično i biva kod djece, puno prijatelja iz razreda i škole je počelo trenirati rukomet pa se tako i on odlučio za taj sport. Nakon kratke inozemne epizode u Slovačkoj 2009. godine u potpunosti se posvetio suđenju i prestao s igračkim aktivnostima. Inače je igrao za sve kategorije rukomet u našem najboljem čakovečkom rukometnom klubu. Prvostupnik je ekonomije te radi u građevinskoj firmi koja se bavi pružanjem visokostručnih i specijalističkih usluga u graditeljstvu, gdje obavlja poslove procjena nekretnina. Sretno je oženjen suprugom Antonijom koja je profesorica engleskog i španjolskog jezika.

– Kako si se tako rano odlučio za suđenje?

– Za suđenje sam se odlučio takoreći slučajno. Na, nagovor tadašnjeg suca, danas nadzornika (Damira Barića), išao sam suditi školsko prvenstvo jer ni tada kao ni danas nije bilo dosta sudaca, pa sam uskočio kao pripomoć. Prema mišljenju stručnih osoba to je dosta dobro izgledalo i tako sam krenuo suditi utakmice mlađih dobnih kategorija te utakmice međužupanijske lige, koja je još tada postojala.

Marko Zeko i njegov sudački partner Luka Šipoš

– S obzirom na tvoje godine čini se da si brzo si napredovao.

– Ne bih rekao da sam jako brzo napredovao s obzirom na to da sam se ozbiljnijim suđenjem počeo baviti već 2009. godine te sudio tri godine 3. HRL. Nakon toga četiri godine 2. HRL i eto sad je treća sezona kako sudim Prvu HRL s partnerom Lukom Šipošom iz Trnovca Bartolovečkog. Mislim da je napredovanje išlo sasvim realnim tokom jer mora proći određeno vrijeme kako bi se dobilo potrebno iskustvo na svakoj ligi, a samim time i mogućnost napredovanja. Možda bi situacija i bila nešto drugačija, ali sam promijenio već dva partnera (obzirom da su se prva dvojica zbog posla morali prestati baviti sa suđenjem). Smatram da sam odabrao dobre godine za početak suđenja, jer se ipak nešto mora proći i doživjeti u igračkom smislu da se kasnije možeš lakše i kvalitetnije nositi sa situacijama i izazovima u sudačkom pozivu.
Što se tiče broja utakmica mogu reći točan podatak od sezone 2014./15. Od tada pa do danas sam odsudio 579 utakmica. Uzimajući u obzir sve utakmice od početka sudačke karijere dolazimo do brojke od oko 1000 odsuđenih utakmica od čega su oko 300 utakmice hrvatskih liga. Za točan broj bih morao pronaći rokovnik u kojem sam nekad bilježio utakmice prije navedene sezone. Prosjek je oko 100 utakmica u sezoni što je jako veliki broj zbog činjenice da nema sudaca na ovom području, pa sudim jako puno utakmica mlađih dobnih kategorija. Nadam se da će se to promijeniti i da će se neke još mlađe i nove snage početi baviti ovim pozivom, pa da im broj utakmica pomogne u napredovanju kako je i meni.

Fizičku kondiciju u slučaju nastavka hrvatskih rukometnih liga Zeko održava individualnim trčanjem i vježbanjem

Što je još rekao Marko Zeko, naš jedini sudac koji sudi 1. HRL za žene i muškarce pročitajte u aktualnom uskrsnom broju Međimurskih novina koje možete kupiti na kioscima i brojnim našim prodajnim mjestima u trgovinama.

Ostavi komentar